avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare drepturi litigioase
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare drepturi litigioase

Avem in familie urmatoarea problema :
-soacra mea a vandut cu act de mana un teren care de fapt era bun propriu al sotului ei , decedat; nu exista succesiune in momentul vanzarii;
-cumparatorul (1) a cedat drepturile litigioase unei alte persoane (2)care , la finele perioadei de 10 ani , a dat-o in judecata pentru obligatia de a face ;
-instanta a suspendat cauza pana la dezbaterea succesiunii ;
-succesori legali ai socrului meu sunt : sotul meu si sora lui;
-ei au primit o scrisoare recomandata de la un avocat care reprezinta o alta persoana (3)care sustine ca persoana care a cumparat drepturile litigioase(2) i-a cesionat lui aceste drepturi;
-acum persoana care a cumparat drepturile litigioase (2) i-a introdus in cauza , ca si parati , pe sotul meu si pe sora acestuia , care acum din punct de vedere legal sunt proprietarii terenului.

Este corect ca ei sa fie parati in aceasta cauza ?Persoana (2) mai are interes in aceasta cauza? Ce ar trebui sa faca sotul meu si sora lui pentru ca aceasta cauza sa se finalizeze mai repede ( deja sunt cinci ani de judecata )?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
O seara buna tuturor!
Cel mai recent răspuns: simona_andreea , utilizator 23:47, 15 Martie 2013
ANGADALI a scris:

a introdus in cauza , ca si parati , pe sotul meu si pe sora acestuia , care acum din punct de vedere legal sunt proprietarii terenului.


Din postarea dvs rezulta ca succesorii socrului dvs sunt sotul dvs respectiv sora acestuia,dar care atentie nu au acceptata masa succesorala si nu au dezbatit succesiunea defunctului
Pe cale de consecinta la momentul de fata ,acestia nu pot proba in conditiile legii ca detin calitatea de proprietari asupra terenului in litigiu,de vreme ce nu a fost dezbatuta succesiunea

in acest moment s-a finalizat succesiunea , iar succesori legali ai socrului meu sunt : sotul meu si soara acestuia.
Stimate forumist,

În cursul unui proces, dacă are loc o vânzare-cumpărare de drepturi litigioase se introduc în cauză cumpărătorii, după cum este obligatoriu ca reclamantul să stabileasca și cadrul procesul pasiv. Din câte am înțeles în momentul de față cumpărătorul 2 a cerut introducerea moștenitorilor în cauză, dar nu a depus instanței contractul de vânzare cumpărare de drepturi litigioase. Probabil că va face acest lucru la un termen următor.

Oricum, introducerea succesorilor în cauză la decesul unei părți este obligatorie. Ca atare, se justifică interesul.

Cu privire la faptul că soacra dvs a vândut cu act de mână terenul socrului dvs, este foarte important ca succesorii să facă cerere reconvențională prin care să arate în principal faptul că bunul respectiv are regimul juridic al unui bun propriu și să solicitați respingerea cererii.

PS.

Nu inteleg totusi de ce nu ar fi sucesor legal și soacra dvs, care este soție supraviețuitoare și are drept la succesiune. Pentru ca in cazul in care ar fi succesor sau sotul dvs si sora lui ar veni la succesiunea soacrei (poate e decedata???) atunci cauza se analizează în alt mod, ținând cont de actele semnate de aceasta.

Sfatul de mai sus este dat de informatiile pe care dvs le-ați furnizat și din care nu reiese cu certitudine daca soacra dvs traiește sau a decedat si o moștenesc sotul dvs si sora lui.

Cu stimă.
soacra mea traieste ; dezbaterea succesiunii s-a facut in instanta , iar hotararea instantei - definitiva si irevocabila - stipuleaza ca succesori legali ai socrului sunt doar sotul meu si sora lui, soacra fiind inlaturata de la mostenire.
imi cer scuze ca intervin in discutia dvs, dar citind ce ati spus, ca soacra a fost inlaturata de la mostenire , as dorii sa va intreb , daca imi puteti spune va rog , care a fost motivul pt care a fost inlaturata, fiind considerati mostenitori doar copii? Ma aflu intr o situatie asemanatoare, numai ca eu am fost la un avocat chiar astazi pt a ma consulta si mi a spus ca sotia supravietuitoare are dreptul la o cota de 1/4 , chiar daca in situatia mea tatal meu , decedat fiind are un bun propriu aflat in litigiu si nedobandit deocamdata ,care este mostenit de la parintii sai. va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
simona_andreea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire nepoata Pandrea Raul Viorel Pandrea Raul Viorel In urma cu multi ani,sotia mea,nasa si bunica ei,au incheiat la Notariat un Testament prin care ii lasa sotiei mele,casa impreuna cu terenul aferent,in ideea ... (vezi toată discuția)
Ce ma sfatuiti? mamma mamma in iulie se intoarce cumnata mea din italia si vor sa dezbata mostenirea pt socrul meu care e decedat din 1993.eu si copilul meu ca mostenitori ai sotului ... (vezi toată discuția)
Succesiune sua geanus geanus buna ziua. Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: socrul meu a decedat in august 2015 in SUA. sotul a decedat in noiembrie 2015 , in ... (vezi toată discuția)