avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de intretinere major cursuri fara frecventa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de intretinere major cursuri fara frecventa

Buna ziua.
1. Spuneti-mi va rog daca sunt obligat sa platesc pensie de intretinere fiului meu major, are 23 ani, care urmeaza cursuri de masterat la fara frecventa.

2. Are obligatia sa faca dovada continuarii studiilor in fiecare an?

3. Dupa terminarea liceului a stat un an acasa abia dupa aceea s-a inscris la facultate, mie mi s-a retinut de la servici pensia de intretinere si pe aceasta perioada,cum pot recupera acesti bani?

4. Acum mi s-a comunicat (de la salarizare) ca mi s-a retinut pensia si pe timpul cat a urmat studiile la licenta fara sa aduca dovada ca este student, si fara sa i se fi cerut o hotarare judecatoreasca in acest sens. Ce trebuie sa faca el, eu si angajatorul meu, pentru a intra in legalitate.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:47, 15 Februarie 2012
Pensia de intretinere poate fi platita copilului major, daca urmeaza cursurile unei forme de invatamant.

Acesta nu trebuie sa presteze o activitate remunerata .Asadar, trebuie sa fie intrunita starea de nevoie.
Practica judiciara nu este unitara in acest sens.

Obligatia legala de intretinere este stabilita in functie de nevoile creditorului, dar si posibilitatile de plata ale debitorului.

Pensia va fi stabilita de catre instanta de judecata de la data introducerii actiunii, daca nu exista niciun suport banesc oferit copilului, sau de la data pronuntarii, daca aceasta obligatie legala nu a fost nesocotita.

Instituirea popririi este obligatorie , iar sentinta in aceasta materie este executorie de drept.

Pentru a fi stabilit acest drept, reclamantul trebuie sa depuna la dosarul cauzei adeverinta care atesta cursurile ce sunt urmate.
Obligatia legala de intretinere incumba parintelui pana la implinirea varstei de 26 de ani a copilului.

Sumele de bani oferite fara temei (fara exista o hotarare judecatoreasca cu privire la obligarea la plata pensiei de intretinere ) pot fi recuperate, sesizand instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Logofatu_ctin Logofatu_ctin Am un baiat din prima casatorie la care platesc pensie alimentara , la ora actuala baiatul are 18 ani , la liceu in clasa XII - a si s-a schimbat numele de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Elena192 Elena192 Buna seara.Actualul meu sot e divortat de 14 ani si are o fata care face pe data de 7 decembrie 2013 18 ani.Pana acum ia platit o pensie de 600 lei pe ... (vezi toată discuția)
Lntretinere copil in facultate mitan1989 mitan1989 avem un copil care face un master la zi ,, a o facultate de stat, noi suntem divortati iar eu ca tata ii trimit copilului bani pentru intretinere dar mama care ... (vezi toată discuția)