avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Am un baiat din prima casatorie la care platesc pensie alimentara , la ora actuala baiatul are 18 ani , la liceu in clasa XII - a si s-a schimbat numele de familie (nu mai poarta numele meu)
INTREBARE : - Mai sunt obligat sa platesc pensie alimentara ???
da
Nu mai e copilul dvs sau de ce intrebati ? Daca e inca fiul dvs ( desi si-a schimbat numele) si urmeaza cursuri, datorati pensie.
Daca a fost adoptat de altul, nu mai datorati pensie.

Pensia de intretinere este datorata pana la 18 ani.

Cu titlu de exceptie, acesta este datorata si copilului care a implinit varsta majoratului.

Exista o hotarare judecatoreasca, prin care se stipuleaza ca datorati pensia de intretinere, pana la implinirea varstei de 26 de ani?

Daca exista, trebuie sa va conformati obligatiilor impuse de aceasta hotarare.

In caz contrar, nu va incumba nicio obligatia de intretinere, insa instanta de judecata poate fi investita cu o cerere , in acest sens.


Pensia de intretinere poate fi platita copilului major, daca urmeaza cursurile unei forme de invatamant.

Acesta nu trebuie sa presteze o activitate remunerata .

Asadar, trebuie sa fie intrunita starea de nevoie.


Obligatia legala de intretinere este stabilita in functie de nevoile creditorului, dar si posibilitatile de plata ale debitorului.

Pensia va fi stabilita de catre instanta de judecata de la data introducerii actiunii, daca nu exista niciun suport banesc oferit copilului, sau de la data pronuntarii, daca aceasta obligatie legala nu a fost nesocotita.

Sentinta in aceasta materie este executorie de drept.

Pentru a fi stabilit acest drept, reclamantul trebuie sa depuna la dosarul cauzei adeverinta care atesta cursurile ce sunt urmate.


Obligatia legala de intretinere incumba parintelui pana la implinirea varstei de 26 de ani a copilului.

Sumele de bani oferite fara temei (fara exista o hotarare judecatoreasca cu privire la obligarea la plata pensiei de intretinere ) pot fi recuperate, sesizand instanta de judecata.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Elena192 Elena192 Buna seara.Actualul meu sot e divortat de 14 ani si are o fata care face pe data de 7 decembrie 2013 18 ani.Pana acum ia platit o pensie de 600 lei pe ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere major cursuri fara frecventa anamaria_rab anamaria_rab Buna ziua. 1. Spuneti-mi va rog daca sunt obligat sa platesc pensie de intretinere fiului meu major, are 23 ani, care urmeaza cursuri de masterat la [u]fara ... (vezi toată discuția)
Lntretinere copil in facultate mitan1989 mitan1989 avem un copil care face un master la zi ,, a o facultate de stat, noi suntem divortati iar eu ca tata ii trimit copilului bani pentru intretinere dar mama care ... (vezi toată discuția)