avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara.Actualul meu sot e divortat de 14 ani si are o fata care face pe data de 7 decembrie 2013 18 ani.Pana acum ia platit o pensie de 600 lei pe luna.Fata sta de 10 ani cu mama in italia aceasta fiind recasatorita acolo.Acum o luna aceasta la sunat sa ii spuna sai lase pensia la fel in continoare ca fata pleaca la facultate.Noi mai avem un copil de 6 luni si am dorii sa se reduca pensia la jumatate.Fosta sotie nu e de acord si ne ameninta ca si a angajat un avocat bun si o sa aiba grija sa ii dam 1000 lei pensie .A zis ca nu o intereseaza pe ea de copilul nostru.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:31, 20 Noiembrie 2013
Se poatea micsora pensia raportata la venitul actualului sot tinandu se cont ca mai are un copil plus cheltuielile casei asa ca de marit nu are cum,iar fosta trebuie sa dovedeasca,ca fiica ei continua o forma de invatamant superior .
Presupund ca sotul dvs. a fost obligat la plata pensiei de intretinere in favoarea fiicei sale pana la varsta majoratului, obligatia sa de intretinere inceteaza de drept la implinirea varstei de 18 ani, adica la 7 decembrie 2013.
Pentru a putea fi obligat in continuare la plata pensiei de intretinere, fiica sa va trebui sa formuleze in nume personal o noua actiune de stabilire a pensiei de intretinere, insa de aceasta data in favoarea majorei aflata in continuarea studiilor, actiune in care evident va fi necesar sa probeze ca isi continua studiile.
In cadrul acelei actiuni, sotul dvs. va face dovada ca mai are un minor in intretinere, iar in acest fel, pensia de intretinere se poate stabili intr-un cuantum de maxim 16.5% din venitul realizat , pana la terminarea studiilor, insa nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
multumesc
ensia de intretinere poate fi platita copilului major, daca urmeaza cursurile unei forme de invatamant.

Acesta nu trebuie sa presteze o activitate remunerata .Asadar, trebuie sa fie intrunita starea de nevoie.

Practica judiciara nu este unitara in acest sens.

Obligatia legala de intretinere este stabilita in functie de nevoile creditorului, dar si posibilitatile de plata ale debitorului.

Pensia va fi stabilita de catre instanta de judecata de la data introducerii actiunii, daca nu exista niciun suport banesc oferit copilului, sau de la data pronuntarii, daca aceasta obligatie legala nu a fost nesocotita.

Sentinta in aceasta materie este executorie de drept.

Pentru a fi stabilit acest drept, reclamantul trebuie sa depuna la dosarul cauzei adeverinta care atesta cursurile ce sunt urmate.

Obligatia legala de intretinere incumba parintelui pana la implinirea varstei de 26 de ani a copilului.

Sumele de bani oferite fara temei (fara exista o hotarare judecatoreasca cu privire la obligarea la plata pensiei de intretinere ) pot fi recuperate, sesizand instanta de judecata.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Daniel1971 Daniel1971 Buna seara. Numele meu este Daniel si platesc pensie alimentara fetitei mele din 2003. Prin sentinta s-a hotarat sa platesc 25 % din venit pana la implinirea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa majorat tomasuzana tomasuzana cum se procedeaza continuarea platii cupa 18 ani student? si cum se inceteaza plata pensiei la implinirea a 18 ani? ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani buna ziua,sotul meu are o fica dintr-o casatorie anterioara care a implinit 18 ani in 20 martie 2011,as dorii sa-mi spuneti in ce conditii este obligat in ... (vezi toată discuția)