Pai nu ati invatat inca despre astea in anul 2?
Prin accesiune, proprietarul unui bun devine proprietarul a tot ce se alipește cu bunul ori se încorporează în acesta, dacă legea nu prevede altfel
Superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altuia, deasupra ori în subsolul acelui teren, asupra căruia superficiarul dobândește un drept de folosință.Cu alte cuvinte, dreptul de superficie este un drept real principal imobiliar, al cărui conţinut juridic cuprinde dreptul de proprietate asupra construcţiei, plantaţiei ori instalaţiei, precum şi dezmembrământul dreptului de proprietate care presupune folosinţa şi, într-o anumită limită, posesia şi dispoziţia asupra terenului proprietatea altei persoane decât titularul dreptului de superficie.
Dreptul de uzufruct este dreptul unei persoane de a se bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, întocmai ca însuși proprietarul lor, însă cu îndatorirea de a le conserva substanța. Dreptul de uzufruct este un dezmembrământ al dreptului de proprietate, întrucât titularul acestuia deține numai o parte din atributele dreptului de proprietate. Proprietarul bunului păstrează practic numai dreptul de a dispune de bun în sens juridic, respectiv ar putea încheia, de exemplu, un contract de vânzare - cumpărare cu privire la bunul în cauză; în cazul existenței unui drept de uzufruct, proprietarul este desemnat prin expresia "nud proprietar", iar dreptul său "nudă proprietate".
Uzul este dreptul unei persoane de a folosi lucrul altuia și de a-i culege fructele naturale și industriale numai pentru nevoile proprii și ale familiei sale. Titularul dreptului de abitație are dreptul de a locui în locuința nudului proprietar împreună cu soțul și copiii săi, chiar dacă nu a fost căsătorit sau nu avea copii la data la care s-a constituit abitația, precum și cu părinții ori alte persoane aflate în întreținere. Dreptul de abitatie se obtine prin contract sau prin dispozitie legala (ex: sotul supravietuitor are drept de abitatie asupra imobilului familiei pana la partaj).
Servitutea este sarcina care grevează un imobil, pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar. Este practica o limitare a dreptului de proprietate pentru ca un alt proprietar sa se poate folosi de dreptul lui de proprietate. Exemple de servitute: servitute de trecere (cand un proprietar nu are acces la imobilul sau, legea acorda acestuia o servitute obligand un alt proprietar care are acces la drumul public sa ii permita celui care nu are acces sa traverseze proprietatea lui pentru a ajunge la proprietatea respectivului). Servitutea nu este gratuita, propritarul care este obligat sa acorde servitutea are dreptul la justa despagubire.
Fiducia este ceva nou in legislatia civila româneasca, apare la 1 octombrie 2011 o data cu intrarea in vigoare a noului cod civil. Noul Cod civil defineşte fiducia ca fiind operaţiunea juridică prin care unul sau mai mulţi constituitori transferă drepturi reale, drepturi de creanţă, garanţii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente şi viitoare, către unul sau mai mulţi fiduciari care le administrează cu un scop determinat, în folosul unuia sau mai multor beneficiari. Reglementarea precizează că aceste drepturi fiduciare alcătuiesc o masă patrimonială autonomă, distinctă de celelalte drepturi şi obligaţii din patrimoniile fiduciarilor.
www.avocatnet.ro/content/art...
[ link extern ]