avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de reparatii

Vara trecuta s-a efectuat o lucrare de reparatie la baza blocului. Din nr.total de apartamente ce aveau bani depusi la fondul de reparatii au existat 5 apartamente care aveau 0 lei, rezultand cu sume negative la fondul de reparatii pe fisele individuale. Aceste 5 apartamente au platit banii de reparatie care au fost inclusi in totalul pe luna respectiva la intretinere. In acest moment aceste apartamente figureaza cu 0 lei la fondul de reparatii. Va rog sa imi spuneti daca bani iaferenti lucrarii, ar trebui retrasi din registrul de casa si introdusi la fondul de reparatii?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:07, 16 Februarie 2012
Daca cele 5 apartamente nu au platit fond de reparatii pana la inceperea lucrarilor, ele nu aveau fond negativ, ci 0 (zero).
Daca li s-a incasat pe liste, inseamna ca acei bani din casa incasati in contul fondului de reparatii pe care i-au achitat inseamna cota lor care trebuie actualizata in fondul de reparatii.

Banii din casa sau banca reprezinta fie bani pentru plata facturilor neachitate, fie bani ai fondului de rulment, fie ai fondului de reparatii, fie ai altui fond.
Ei nu se iau si nu se transfera niciunde.

Invatati sa faceti balanta Activ - Pasiv, ca altfel nu veti intelege cum sa gestionati banii asociatiei:

Activ:
- restante + lista curenta (bani neincasati inca de la locatari)
- facturi venite de la furnizori si care vor fi puse pe listele urmatoare si repartizate locatarilor;
- bani in casa;
- bani in banca.

Pasiv:
- fondul de rulment;
- fondul de reparatii cu subfondurile lui - fond de reparatii, fond de penalizari, fonduri de chirii (daca e cazul) si alte fonduri
- facturi neachitate furnizorilor si prestatorilor de servicii;
- salarii neachitate celor care muncesc pentru asociatie - deja trecute pe listele curente

Activul - Pasivul trebuie sa dea 0 (zero)
@Anca07,
Trebuie facuta distinctia intre fondul de reparatii si cheltuielile cu reparatiile.
Proprietarii pota avea fond de reparatii, o suma de banii consemnata la incasari in registrul de casa si inregistrata in registrul de evidenta a fondului de reparatii.
In momentul cand se efectueaza o repartie, valoarea acesteia se repartizeaza pe fiecare proprietar conform cotei indivize.
Unde se consemneaza aceasta repartizare? In acelasi registru de evidenta a fondului de reparatii, scazandu-se suma repartizata din soldul existent, adica din fondul de reparatii.
Daca fondul de reparatii al unor proprietari era mai mare decat suma repartizata din acea reparatie, rezulat prin scadere, o suma pozitiva, insemnand ca proprietarul mai are inca bani in fondul de reparatii. Iar pe lista de plata nu se trece nimic.
Daca fondul de reparatii al unor proprietari era mai mic decat suma repartizata din acea reparatie, rezulat prin scadere, o suma negativa, insemnand ca proprietarul nu mai are fond de reparatii, ca are restante la reparatii Iar pe lista de plata va apare cu aceasta restanta de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment man4pot man4pot Buna ziua As avea cateva nelamuriri cu privire la fondul de rulment si va solicit cateva detalii : Este obligatoriu ca proprietar de apartament sa ... (vezi toată discuția)