avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dreptu meu ca martor spulberat???????
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dreptu meu ca martor spulberat???????

buna,am apelat la avocat.net pt ca imi prezinta incredere.sunt o femeie maritata.am 24 de ani si confrunt o problema cu un comisar din politie fiind sunt martora intrun dosar penal,m-a cheamat prima data si mam prezentat si am dat declaratia mea ,dupa o saptamana iar m-a chemat si iar o declaratia in care chiar am declarat ca nu mai am nici o pretentii asupra in culpatei,si azi iar ma suna si ma cheama ,il am intrebat de ec?ma raspuns ca mai vrea inca un anchetator o declaratie.mentionez ca am mai fost la aceasi anchetator.nu stiu ce sa fac!!!!!!!!!ce trebuie sa fac,cu ce ma sfatuitidvs?si care sunt drepturile mele ca martor?va multumesc anticipat,astept raspunsul dvs
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 18:45, 15 Februarie 2012
din pacate un martor trebuie sa ofere declaratii ori de cite ori este solicitat de catre organul de cercetare. probabil ca exista discrepante intre cele declarate in mai multe rinduri sau intre declaratii si alte probe existente la dosar.
nu am inteles partea cu pretentiile fata de inculpat - ori sunteti parte vatamata ori sunteti martor.
Unul din mijloacele de probă prevăzute de lege este şi proba cu martori. Conform art.78 din C.P.P., martorul este persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal.
În principiu, orice persoană fizică poate fi martor în procesul penal, indiferent de starea fizică (orb, surd, mut) sau psihică. Desigur organul judiciar poate să decidă care persoane pot furniza date necesare pentru aflarea adevărului. Calitatea de martor poate să o aibă orice persoană fizică indiferent de situaţia socială, vârstă, sex, religie, cetăţenie, naţionalitate etc. Ca martor, poate fi ascultat şi minorul, iar dacă nu a împlinit 14 ani la ascultare trebuie să participe şi unul din părinţi sau altă persoană care-l are în îngrijire, creştere şi educare, etc.
În primul rând, persoana chemată în calitate de martor are obligaţia procesuală de prezentare - este obligată, conform prevederilor art.83 alin.1 Cod procedură penală, să se înfăţişeze la locul, ziua, ora arătate în citaţie în faţa organelor judiciare. Lipsa nejustificată a martorului de a se prezenta la data stabilită de organele judiciare se sancţionează cu amendă judiciară de la 250 lei la 5.000 lei, potrivit art.198 alineatul 2 Cod procedură penală, cu obligaţia însă din partea organelor judiciare ca acesta să fi fost legal citat. Martorul, potrivit art.327 alin.5 Cod procedură penală, poate fi si adus silit în vederea ascultării lui.
Odată prezentat, martorul are obligaţia să facă declaraţii cu privire la faptele şi împrejurările la care este audiat. Este posibil ca martorul să refuze să facă declaraţii. Când persoana chemată ca martor refuză să facă declaraţii sub motivul că nu ştie nimic în cauză, deşi cunoaşte împrejurările esenţiale asupra cărora i s-a cerut să facă declaraţii, el comite infracţiunea de mărturie mincinoasă, prevăzută de art.260 Cod penal. Obligaţia de a depune ca martor este personală nefiind permisă reprezentarea.

Pe viitor cand va mai chiama ''domnul anchetator'' amintitii ca sunteti maritata!!!(GLUMA) :))))
Organul de ancheta are dreptul sa va cheme pentru a fi audiata.
Nu inteleg de ce va tot cheama din moment ce ati fost audiata de 2 ori.
Va intreaba mereu lucruri noi sau vrea sa va schimbati declaratia?

Si la instanta va trebui sa va prezentati cand veti fi citata.
din ce ati scri dvs se pare ca nu sunteti martor ci parte vatamata deoarece ati scris ca i-ati declarat anchetatorului ca nu mai aveti pretentii.
oricum daca mai mergeti o data nu cred ca e un capat de tara insa trebuie sa explicati anchetatorului ca ceea ce ati declarat atat la prima declaratie cat si la a doua corespunde realitatii si ca altceva nu mai aveti de declarat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie martor cristiursa cristiursa DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)
Citatie ca martor in proces penal - e obligatoriu sa ma prezint in alt oras? narcys105 narcys105 continutul: ministerul internelor si reformei administrative IGPR - D.GP.M.B - 17CI5 POLITIE Sectia 17 politie - bic Dosar penal nr 1569582/2008 ... (vezi toată discuția)
Organul de cercetare penala e obligat sa scrie ce declara cel audiat sau cel audiat? eusaisapte eusaisapte organul de cercetare penala e obligat sa scrie ce declara cel audiat sau cel audiat? Cand sunt audiat de procuror, cheama un grefier, si uneori organul de ... (vezi toată discuția)