avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contracte
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contracte

am un SRL pe care am niste utilaje pe care as vrea sa le dau pt.folosire altei societati..tot un SRL...puteti va rog sa imi spuneti ce ctr.ar trebui sa fac?ar fi bine ctr.de comodat?deoarece eu nu vreau sa inchiriez,poate ma puteti ajuta...exista alt fel de ctr.mai avantajos?multumesc....
Cel mai recent răspuns: auraneg , utilizator 20:51, 6 Martie 2012
Daca nu vreti sa le inchiriati, atunci le imprumutati spre folosinta, adica contract de comodat.
Buna seara,

Lucian, nu se poate incheia un "Proces verbal de custodie" fiind vorba de mijloace fixe?
Art.129, alin.4). Cod Fiscal prevede : "Sunt asimilate prestării de servicii efectuate cu plată următoarele:
a) utilizarea bunurilor, altele decât bunurile de capital, care fac parte din activele folosite în cadrul activității economice a persoanei impozabile în folosul propriu sau de către personalul acesteia ori pentru a fi puse la dispoziție în vederea utilizării în mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decât desfășurarea activității sale economice, dacă taxa pentru bunurile respective a fost dedusă total sau parțial, cu excepția bunurilor a căror achiziție face obiectul limitării la 50% a dreptului de deducere potrivit prevederilor art. 145^1;..." iar daca sunt bunuri de capital analizati art.149 privind ajustarea bunurilor de capital si veti intelege ca orice forma de contract alegeti operatiunea va fi reconsiderata in sensul colectarii TVA pentru veniturile pe care le-ati fi obtinut.
Sunt doar cateva exceptii in care puteti face prestari de servicii cu titlu gratuit dar situatia dumneavoastra nu se incadreaza in ele.
Va recomand, pentru evitarea ulterioarelor neplaceri, sa incheiati un contract de inchiriere cel putin la valoarea ratelor de amotizare lunare daca aceste utilaje le mai amortizati, sau daca nu, la valoarea chiriilor practicate pe piata la momentul in care il intocmiti.

Gabrielle Monique a scris:



Lucian, nu se poate incheia un "Proces verbal de custodie" fiind vorba de mijloace fixe?


Nu, custodie avem cand dam ceva spre depozitare, conservare, intretinere ... Utilizatorul da utilajele spre folosinta, care poate fi cu titlu gratuit (comodat) sau oneros (inchirierere).
Multumesc Lucian.

Alte discuții în legătură

Tva-contr. comodat kerekesmargo kerekesmargo firma platitor de tva , a platit tva aferent aparatului dat in comodat , dupa o perioada de timp -reziliaza contractul de comodat si aduce inapoi aparatul si ... (vezi toată discuția)
Închirierea unor echipamente cu contract de comodat este un act de evaziune fiscală, sau nu ? mboncalo mboncalo Buna ziua. Daca inchiriez anumite echipamente , printr-un contract de comodat, se npoate numi sau evaziune fiscala sau alt tip de infractiune ... (vezi toată discuția)
Fisc- asigurarea casco-masina in comodat catalin_rabuga catalin_rabuga AM O MASINA IN COMODAT LA CABINETUL MEU. ESTE ADEVARAT CA ASIGURAREA CASCO NU SE TRECE LA CHELTUIELI? DACA NU ESTE ADEVARAT VA ROG DACA SE POATE SA IMI ... (vezi toată discuția)