avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transmitere drept de proprietate de la bunic la nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transmitere drept de proprietate de la bunic la nepot

Dragi forumisti, apelez in primul rand la domnii notari.

Care sunt etapele transmiterii dreptului de proprietate asupra unui imobil de la bunic la nepotul sau? tinand cont de noul cod civil.

precizez ca minorul are 3 ani si are parinti.
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 12:52, 16 Februarie 2012
Puteti sa I donati imobilul, daca mama/tatal nepotului este singurul dvs copil. Donatia va fi si scutita de impozit. Pentru aceasta parintii sunt reprezentantii legali ai copilului si vor semna actul de donatie insa va fi nevoie si de incuviintarea autoritatii tutelare/instantei de tutela.
si care e procedura pentru obtinerea incuviintarii autoritatii tutelare? din cate stiu, mai nou exista instanta de tutela, nu? ce anume trebuie sa cuprinda cererea? sau se deschide o actiune in instanta pentru ce? va multumesc mult.
Nu aveti nevoie de incuvintarea instantei de tutela. Din cate vad nu exista nici un conflict de interese intre parinte si copil.
conflict nu exista, normal. interesul ar fi ca minorului sa ii pot asigura o stabilitae pe cand creste. insa din cate am citit pe net si chiar pe acest site, este nevoie de incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare. mama nepotului, fiica mea, este de acord cu aceasta transmisiune, si chiar ea insista.
Nu este vorba de desemnarea unui curator, ci de incuviintarea actelor de dispozitie ale minorului. Se aplica acelasi dispozitii de la tutela, adica este nevoie de incuviintarea instantei de tutela pentru orice acte ce depasesc dreptul de administrare.
Parintii sa se prezinte cu o cerere la Judecatoria de la domiciliul comun cu o cerere in calitate de reprezentanti legali ai minorului, instanta de judecata va elibera auorizarea.

Alte discuții în legătură

Cum pot bunicii sa ii transmita un imobil nepotului minor? care ... Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu cum pot bunicii sa ii transmita un imobil nepotului minor? care este solutia cea mai practica pentru ca bunicii sa treaca pe numele nepotului minor un imobil? (vezi toată discuția)
Curatela speciala pentru minor dulcyca_eu dulcyca_eu in ce conditii se acorda un curator unui minor care primeste prin contract de vanzare cumparare un imobil? ma interseaza si in cat timp se acorda hotararea ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)