avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se interpreteaza \" unitate \"?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se interpreteaza " unitate "?

Conform Legii Dialogului Social la negocierea CCM la nivel de unitate negocierea este facuta din partea salariatilor de catre sindicatul reprezentativ sau de catre reprezentantii salariatilor daca nu exista un sindicat reprezentativ .

Daca o Societate are 2 sau mai multe activitati distincte Voi da un exemplu
una vinde mere si are 300 salariati
una fabrica conserve si are 200 de salariati
alta face analiza pietii de fructe 100 de salariati
fiecare avand sediu propriu structura diferita si manageri diferiti buget propriu lucrand independent una de alta.
In comun acestea au doar directorul general si serviciile auxiliare (HR ,Financiar),

In cadrul fabricii de conserve , fabrica ce a fost cumparata/transferata exista un sindicat ce are 180 membri din cei 200 de salariati,

Poate fi acest sindicat reprezentativ ? ma refer la nivelul fabricii sale ,deoarece ei nu au nimic in comun cu ceilalti, tinand cont ca FIRMA SRL este una singura?
Astfel incat sa poata negocia CCM?
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Mihaibc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihaibc , utilizator 19:59, 16 Februarie 2012
Daca am inteles corect, in speta este vorba despre un SRL care desfasoara in principal 3 activitati de baza: comert, productie si analiza piata.
In aceasta situatie, sindicatul existent nu este reprezentativ pentru toti angajatii societatii.
Sunt reprezentative la nivel de unitate organizatiile sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au statut legal de sindicat;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.

Acel sindicat nu este reprezentativ .... totusi, In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;

b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
Va multumesc pentru implicare,
Sunt total de acord cu dumneavoastra
Intrebarea la care vream sa ajung ,era daca poate fi considerata unitate (unitate de afaceri) una din structuri si incheierea unui CCM la nivelul acesteia, daca ipotetic luam in calcul si o separatie geografica , cu atat mai mult cu cat ele neavand nimic in comun nici salariatii lor nu au nici o legatura unii cu altii. (mentionez ca activitatile sunt diferite - exemplul prezentat fiind doar pur demonstrativ)
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Mihaibc, utilizator
Nu cred ca se poate face o asemenea distinctie ... unitatea inseamna un tot unitar, chiar daca are in componenta mai multe structuri ... in ccm aplicabil la nivel de untate, se pot stabili drepturi si obligatii specifice fiecarei structuri componente.
Interesant este ca unitatea a dat sindicatului adeverinta cu numarul de salariati ai unitatii de afacere si a precizat ca sunt 3 unitati de afaceri ,distincte ,iar instanta a dat hotarare de reprezentativitate la nivelul structurii , problema e ca acum administratia invoca ca exista o singura FIRMA , si practic nu recunoaste hotararea judecatoreasca desi ea a dat adeverinta astfel. - Frumos nu?
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Mihaibc, utilizator

Alte discuții în legătură

Participare la negocieri - informare Mihaibc Mihaibc In cadrul unei intreprinderi sunt sa spunem 2 subunitati, iar salariati unei subunitati sunt membrii de sindicat la diferite sindicate. sindicatul A ce este ... (vezi toată discuția)
Incheiere ccm la nivel de unitate niculescumisu niculescumisu Ce se intampla daca, dupa negocierea ccm cu sindicatele, reprezentate prin doua federatii, angajatorul retrage oferta finala pentru una dintre federatii, ... (vezi toată discuția)
Sindicat nereprezentativ hajnyci hajnyci Buna ziua, va rog sa ma lamuriti ca in cazul in care la nivel de unitate exista un sindicat nereprezentativ angajatorul ce obligatii/drepturi are fata de ... (vezi toată discuția)