avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se interpreteaza \" unitate \"?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se interpreteaza " unitate "?

Conform Legii Dialogului Social la negocierea CCM la nivel de unitate negocierea este facuta din partea salariatilor de catre sindicatul reprezentativ sau de catre reprezentantii salariatilor daca nu exista un sindicat reprezentativ .

Daca o Societate are 2 sau mai multe activitati distincte Voi da un exemplu
una vinde mere si are 300 salariati
una fabrica conserve si are 200 de salariati
alta face analiza pietii de fructe 100 de salariati
fiecare avand sediu propriu structura diferita si manageri diferiti buget propriu lucrand independent una de alta.
In comun acestea au doar directorul general si serviciile auxiliare (HR ,Financiar),

In cadrul fabricii de conserve , fabrica ce a fost cumparata/transferata exista un sindicat ce are 180 membri din cei 200 de salariati,

Poate fi acest sindicat reprezentativ ? ma refer la nivelul fabricii sale ,deoarece ei nu au nimic in comun cu ceilalti, tinand cont ca FIRMA SRL este una singura?
Astfel incat sa poata negocia CCM?
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Mihaibc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihaibc , utilizator 19:59, 16 Februarie 2012
exista un sindicat ce acopera intreaga tara, dar care are membrii doar intr-o structura , (sa-i spunem subunitate) celelalte subunitati sunt "tinute la distanta" de sindicat , nu au o structura sindicala ( cred ca nici nu vor nu stiu motivele ,probabil sunt studenti ce nu vor sa ramana acolo fiind un job temporar pentru ei ) si neavand posibilitatea de a-i contacta... de a putea cunoaste oamenii de acolo nu pre exista posibilitatea de prezentare a sindicatului, oricata buna intentie ai avea , daca nu poti sa prezinti ceva la mai multi odata nu ai nici o sansa, Sa nu se uite ca multi angajatori nu prea agreaza sindicatele, oricat de deschise ar fi acestea.
Aveti dreptate ... insa cred ca incercarea moarte n-are .. :)
Am inteles ca deja s-a incercat dar... fara nici o reusita, nu sunt interesati, (poate fi si de frica , nu stiu exact) poate in timp, se va reusi ceva dar depinde cat timp, si .... daca nu cumva se mai schimba legislatia astfel incat activitatea sindicala sa fie desfiintata.

Oricum normal ar fi ca administratia sa urmeze una din 2 variante, ori recunoaste HJ de reprezentativitate si negociaza CCM la nivel de subunitate sau daca ei vor de unitate ORI contesta in instanta HJ pentru a obtine anularea ei. eu asa vad normal ... desi ce mai e normal?

Problema mare este ca se vrea schimbarea conditiilor de munca , concediu, drepturi, iar negocierea este tinuta in sah , prin nerecunoasterea reprezentativitati.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Mihaibc, utilizator
Cred ca puteti solicita sprijinul Ministerului Muncii in vederea solutionarii acestei situatii ...
Va Multumesc de recomandare si mai ales pentru timpul si resursele alocate acestei probleme, momentan am abordat juristul de la confederatia la care suntem membrii, sa vedem ce opinie are , nu stiu ce poate sa faca ministerul , dar e o idee de abordare , cu atat mai mult cu cat FIRMA(are pers. juridica romana) este un fel de sucursala la alta Firma internationala .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Participare la negocieri - informare Mihaibc Mihaibc In cadrul unei intreprinderi sunt sa spunem 2 subunitati, iar salariati unei subunitati sunt membrii de sindicat la diferite sindicate. sindicatul A ce este ... (vezi toată discuția)
Incheiere ccm la nivel de unitate niculescumisu niculescumisu Ce se intampla daca, dupa negocierea ccm cu sindicatele, reprezentate prin doua federatii, angajatorul retrage oferta finala pentru una dintre federatii, ... (vezi toată discuția)
Sindicat nereprezentativ hajnyci hajnyci Buna ziua, va rog sa ma lamuriti ca in cazul in care la nivel de unitate exista un sindicat nereprezentativ angajatorul ce obligatii/drepturi are fata de ... (vezi toată discuția)