avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere- retinere din salariu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere- retinere din salariu

Am divortat in luna mai 2011,iar hotararea definitiva a ramas incepand cu septembrie 2011.Atunci sa stabilit ca am de platit o pensie de 500ron pana la majorat + restantele incepand cu 15 mai adica 1750ron+ cheltuieli de judecata(875ron).Mi sa mi se opreasca pensia incepand cu sep(800ron),oct(800),nov(800),dec(122),ian(500).
Neavand bani lichizi sa platesc cheltuieli de judecata ,fosta sotie mi-a facut plangere la executor si acum am de plata 1275ron,am mers si am platit la executor 150 ron,iar pe restul de 1125 ron mi-a venit sa mi se faca poprire pe salariu.Acum in luna februarie am avut un venit net de 3173ron,iar intreprinderea mi-a oprit pensia 1878,iar poprirea 195 ron,mie dandu-mi doar avansul de 110ron,desi trebuia sa-mi dea un avans de 1200ron,facand precizarea cain brutul din luna ian a fost introdus si prima de carbune(809 ron).
Intrebarile mele sunt:
1.Cand se fac aceste popriri trebuie sa se faca cu prime de vacante,carbune,concediu de odihna sau aceste prime nu trebuie incluse in salariul net din care sa mi se opreasca bani?
2.Aveau voie sa mi se opreasca toata suma restanta la pensie +poprire stiind ca pensia mea e de 500ron pentru faptul ca trebuia sa ajunga la zi cu pensia?
3.Daca in lege spune ca atunci cand am de platit restante la pensie trebuie sa mi se retina doar1/3 din salariu net ,iar daca mai am si alte retineri poprirea nu poate fi mai mare1/2 din salariu net ,aveau voie sa mi se retina fara nici un drept 2073 ron?
4Vreau sa-mi spuneti daca cum am inteles eu ca trebuia sa mi se calculeze era bine sau nu si anume:
Trebuia sa nu se ia in calcul prima de carbune (809ron) si atunci din venit net 3173 trebuia sa se scada prima 809 si ramanea 2364,din aceasta suma trebuia sa-mi retina avansul 1100ron +500ron pensia stabilita si ramanea 760ron.
Din aceasta suma se lua 1/3 pentru restanta pensie(254ron),iar restul de 506ron se calcula1/2 cota pentru poprire adica (253ron)care trebuia data la executor.
Deci la fosta sotie ar fi trebuit sa-i dea penisia stabilita de 500ron +254ron restanta,iar la executor trebuia sa-i dea doar 253ron ,iar restul trebuia sa-mi dea mie rest de plata.
5 Intreprinderea are obligatia sa-mi opreasca toata porirea intr-o singura luna sau pe cate luni are dreptul sa-mi opreasca tinand cont ca pensia este stabilita prin hotarare la 500ron?
6 Daca am toate posturile lucrate inainte de avans are dreptul sa-mi diminueze avansul?
7Considerati ca e normal ca cei de la salarizare sa-i dea relatii la fosta sotie prin telefon ce suma are de primit si care a fost salariul meu in luna respectiva,mai cu seama ca ea nu lucreaza cu mine in aceiasi intreprindere?
Daca considerati ca s-au facut nereguli ce legi au incalcat si cum pot face sa obtin banii de care beneficiez tinand cont ca nu s-au trimes banii pe card catre fosta sotie
Va multumesc anticipat si sper ca-mi veti raspunde in timp util si daca se poate cu un exemplu de calcul daca eu nu am inteles bine calculul pe care vi l-am prezentat
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:04, 16 Februarie 2012
Salariul net lunar = venitul brut brut - CAS 10,5% - CASS 5,5% - somaj 0,5% - impozit 16%.

Nu se scad prime sau alte sume, venitul brut lunar contine tot ce ati primit in luna respectiva.

Din salariul net lunar trebuia sa se retina doar 1/2, adica: pensia alimentara 500 + restul pana la 1/2 compus din : restanta pensie alimentara + poprire chelt. judecata.
Restanta pentru pensia alimentara trebuie impartita in rate, la fel si poprirea, in asa fel incat totalul retinerilor sa nu depaseasca 1/2.
Reclamati la financiar, macar de luna viitoare sa nu mai greseasca. E posibil sa va diminueze avansul ca sa poate face retinerile la lichidare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Popriri pe salariu dragos_bdi dragos_bdi Buna ziua, As avea nevoie de un ajutor pentru a intelege exact cum vor decurge lucrurile de acum incolo. In prezent am un venit net de 800 de ron. La ... (vezi toată discuția)
O firma poate fi obligata sa plateasca retroactiv o pensie alimentara prin ordonanta de poprire? vaylet vaylet Se poate plati retroactiv pensia alimentara, atat timp cat instanta a trimis ordonata de poprire la firma unde lucreaza fostul sot?(mi-a fost confirmat ca au ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere dodorel62 dodorel62 Pe hotararea judecatoreasca scrie clar ca am de platit pensie de intretinere de 500ron pana la majorat,iar anul acesta pe 15 martie fiul meu face 18 ani. Mie ... (vezi toată discuția)