avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de o luna pentru noii tatici
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de o luna pentru noii tatici

Conform unei prevederi legale care va intra în vigoare de la 1 martie 2012, o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului va trebui alocată celuilalt părinte, în caz contrar dreptul de a beneficia de respectiva lună de concediu se pierde.
Iată ce spune OUG 124/2011 publicată în Monitorul Oficial din 30 decembrie 2011:

Articolul 11 se modifica si va avea următorul cuprins:

"Art. 11

Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia." (Sursa)

Intrebarea mea este daca tatal isi va putea lua acest concediu in perioada in care mama este in concediu obligatoriu postnatal de 42 de zile .Teoretic mama nu este in cic ci in postnatal .

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:51, 9 Ianuarie 2013
Trebuie sa asteptati normele de aplicare pentru aceasta OUG, nu cred ca au aparut inca.

"Art. 11

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia." (Sursa)

Intrebarea mea este daca tatal isi va putea lua acest concediu in perioada in care mama este in concediu obligatoriu postnatal de 42 de zile .Teoretic mama nu este in cic ci in postnatal .

Totusi, la litera a) cred ca scrie destul de clar "cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului ", deci nu poate fi din concediul postnatal.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
ana-cer, moderator
Buna ziua,
Am o intrebare, daca legea a intrat de la 1 martie 2012 in vigoare, inseamna ca se aplica de la data de 01, ceea ce inseamna ca colegele care au nascut cu 01/03, trebuie sa revina la munca 01/02/2013, nu? Permitand astfel sa intre in CIC tati pentru o luna de zile pana la data implinirii varstei de 1 an a copilului (vorbesc de cele care au optat pentru CIC 1 an).

Multumesc.
Da, asa este .. insa in anumite conditii se pot intoarce si pe data de 01.03.2013 ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului beatha01 beatha01 Ma poate ajuta cineva?In februarie am auzit ca din 1 martie intra in vigoare o noua lege privind la concediul pentru crestera copilului prin care tatici vor fi ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil imariana1 imariana1 Buna seara, am nascut un copil in data de 30.03.2011 si am solicitat CIC pana la 2 ani. In cazul meu se aplica prevederea ordonantei potivit careia tatal ... (vezi toată discuția)
Cum interpretati dvs. aceasta prevedere din oug nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor? misubabanu2000 misubabanu2000 Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), incepand cu ianuarie 2012, se acorda persoanelor prevazute la ... (vezi toată discuția)