avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu prenatal si postnatal!!!!!!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu prenatal si postnatal!!!!!!!!

Buna ziua!
Sunt insarcinata in 7 luni si lucrez la o societate comerciala privata Medicul de familie si ginecolog , mi-au indicat faptul ca trebuie sa intru neaparat in concediu prenatal de 126 zile, datorita conditiilor de munca.
In momentul cand am prezentat concediul medical angajatorului , pentru plata acestor zile conform legiilor in vigoare , in cuantum de 85% , acesta mi-a spus ca nu imi plateste acesti bani , decat atunci cand banii vor intra in contul societatii sale , adica cand vor fi virati de catre stat , respectiv cam peste un an.....
Cum as putea sa intru in posesia inemniztiei lunare , fara sa ajung in instanta de judecata , deoarece si acolo cu termenele de judecata va trece probabil mai mult timp , iar eu am nevoie de acesti bani lunar!?!
Nu as putea sa intru in posesia banilor lunar , respectiv casa de asigurari de sanatate sa-mi vireze banii mie lunar ?....sau care este termenul recuperare ?
Va multumesc.
Cu stima Ioana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:13, 6 Septembrie 2012
Puteti sesiza Casa de Asigurari de Sanatate cu privire la refuzul nejustificat al angajatorului de a va plati concediul medical ...
Multumesc pentru raspuns!
O zi buna
Buna ziua! Am aceeasi situatie ca mona_78. Mai exact eram in concediul prenatal cand angajatorul a intrat in "incapacitate de plata" sa spundem, lasand in strada 60 de angajati. [ link extern ] !
OUG 158/2005:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.


Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 93. – (1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au nãscut anterior situaţiei de încetare a activitãţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(1.1) Plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru drepturile care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute ia alin. (1), se efectueazã pânã la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberãrii de certificate medicale.

Nu contest litera legii.Spun doar ca in momentul in care mi-am cerut dreptul de la CAS IASI si am depus sesizarea atasand scanarile dupa concedii,m-au contactat spunand ca CAS nu lucreaza cu angajatii,doar cu angajatorii.Tot iei mi-au spus ca daca vreau banutii la timp,singurul care imi poate vira banii este angajatorul pt ca el isi recopera banii mai devreme sau mai tarziu. Acelasi raspuns si de la CAS Suceava. Angajatorul mi-a spus ca nu are bani, contul lui in banca e 0...Ce sa mai zic ca tot legea te obliga la minim 42 de zile de concediu postnatal, in care nu voi vedea nici un banut. Apoi, dosarul de indemnizatie crestere copil unde intreaga procedura dureaza 3 luni pana intru in drepturi. Ce inseamna de fapt? Jumatate de an in care nu trebuie sa mananc plus celelalte cheltuieli aferente. De ce nimeni nu ii trage la raspundere pe cei vinovati?

Alte discuții în legătură

Neplata concediu medical firma in insolventa inorog inorog Buna seara. In 18.01. 2013 am fost internata in maternitate fiind gravida si am adus angajatorului un concediu medical, in 01.02.2013 am fost internata iar ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal si postnatal coryna32 coryna32 Buna ziua.Din 2008 am lucrat la o firma, in iunie 2015 am intrat in concediu prenatal, pe 20 august am nascut. Din octombrie 2015 sunt in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ovi31diu ovi31diu Daca sunt incadrat cu contract de munca pe perioada determinata si inainte de expirare intru in concediu medical care depaseste perioada contractului de ... (vezi toată discuția)