avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum reziliez un contract cu o agentie de modelling?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum reziliez un contract cu o agentie de modelling?

Buna ziua,as vrea sa-mi dati cateva explicatii la ce ar trebui sa fac.In vara anului trecut m-am inscris la o agentie de modelling in bucuresti dupa ce am fost luata de e strada de un reprezentant de-al lor.Ajunsa acolo,am platit o taxa de inscriere,apoi,ce surpriza am fost selectata printre singurele 10 locuri disponibile la categoria profesionisti....in urma carora am incheiat un contract pe care nici macar nu m-a lasat domnisoara sa-l citesc...am ascultat decat partea frumosa e care mi-a spus-o ea verbal!Bun,contractul era de 198 euro pe an,iar oblgatia mea era sa ma prezint la agentie sa fac un album de 15 fotografii cu care ei trebuiau sa ma reprezinte pe mine,iar in cazul in care eram aleasa pt vreo activitate,ei ma anuntau....iar eu trebuia sa le confirm in 48 ore daca nu pot sa ajung...oricum,am citit pe internet multe cazuri care sun ca au ramas decat cu acel album foto si nu au avut nicio activitate...asa ca nu am vrut sa mai continui colaborararea cu ei si nu am facut fotografiile..din MOTIVE PERSONALE.Recent mi-au trimis o somatie acasa si ma anunta ca ma vor da in judecata.Nu mi se are normal ca timp de 7 luni in care nu m-au contactat deloc,sa ma ameninte pt neindeplinirea conditiilor.Eu am mers la firma sa reziliez contractul si nu vor.Decat dupa ce le latesc toti banii si in rest nu mai conteaza.Scopul lor este doar sa ia banii si atat.Ce pot face?am mers la Anapc si Garda Financiara si au zis ca nu apartine de ei.Totusi,as vrea sa verific cumva daca contractul meu este inregistrat undeva pe bune,iar singura mea dorinta este sa scap de ei,nu au investit in mine nimic si nici nu cer recuperarea celor 200 lei.Astept un sfat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 26 Septembrie 2019
Intrebarea care se naste este : ce fel de contract ati semnat cu acea agentie , c.i.m. sau contract de colaborare (de prestari servicii)?

Cele doua tipuri de contracte au regimuri juridice diferite ...
Si eu sunt in aceeasi situatie ca doamna de mai sus. Pe contract scrie ca este " contract de reprezentare" si articolele care, dupa parerea mea, au legatura cu rezilierea sunt:
"Art 7 Raspunderea contractuala": Daca una din parti nu a executat oricare din partile ce ii reveneau potrivit prezentului contract, cealalta parte sub rezerva executarii propriilor obligatii este indreptatita la una din urmatoarele cai de actiune :
- sa ceara executarea obligatiilor celeilalte parti
- sa acorde un termen suplimentar, de o durata rezonabila, pentru executarea obligatiilor celeilalte parti
- sa declare contractul reziliat de plin drept, daca cealalta parte prin neexecutarea oricareia dintre obligatiile ce-i reveneau prin contract constituie o incalcare esentiala a acestuia.
Art 8"Alte litigii" : orice neintelegere intre partile semnatare, decurgand din incheierea, interpretarea sau executarea prezentului contract sau in legatura cu acesta, se va solutiona pe cale amiabila".
In nici un articol nu mentioneaza instanta de judecata.
Prin urmare, intrebarea mea este : daca eu refuz sa ma prezint la sedintele foto si sa le platesc taxa pe care au cerut-o, de 300 de euro, ce masuri pot ei lua? Ma pot da in judecata?
Am facut o cerere scrisa, o notificare prin care am cerut rezilierea pe cale amiabila a contractului, insa directoarea agentiei a refuzat sa mi-o semneze.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Cum pot scapa de acest contract?
Chiar daa nu se mentioneaza faptul ca in cazul in care partile nu cad de comun acord asupra rezilierii contractului , fiecare parte se poate adresa instantei de judecata ...

In cazul in care refuzati sa va prezentati la sedintele foto si sa paltiti taxa cerut-o, atunci exista posibilitatea de a fi data in judecata.
În Constituţie, accesul liber la justiţie este conceput ca drept al oricărei persoane de a se putea adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime, garantându-se că exercitarea acestui drept nu poate fi îngrădită prin nici o lege.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns. Doresc sa stiu daca este suficient sa arat judecatorului (in cazul unui proces) notificarea trimisa de mine catre firma, (cu confirmare de primire) in care am mentionat ca doresc rezilierea de drept intrucat nu am realizat obligatiile din contract
Am invocat art 7 " - sa declare contractul reziliat de plin drept, daca cealalta parte prin neexecutarea oricareia dintre obligatiile ce-i reveneau prin contract constituie o incalcare esentiala a acestuia "
I-am anuntat ca sunt in imposibilitatea de a achita eventualele facturi trimise de ei. Toate persoanele cu care am discutat mi-au spus ca sunt o firma fantoma, ca racoleaza tinere naive si mamici cu copii, ca ii convinge sa semneze contractul si sa plateasca o anumita suma de bani, dupa care nu mai dau nici un semn de viata. De aceea nici nu vreau sa le mai dau bani. Pentru ce daca ei sunt sarlatani? Nu exista o lege care sa poata interveni in astfel de cazuri?
Legi exista pentru sanctionarea unor astfel de persoane .. inselaciunea este o fapta prevazuta si pedepsita de Codul Penal ...

Alte discuții în legătură

Pot rezilia un contract la 1 zi dupa ce l-am incheiat? anonima30 anonima30 buna, am si eu o intrebare, am incheiat ieri un contract cu o agentie de modeling, agentia urmeaza sa-mi faca un album foto pe care sa il promoveze si sa ma ... (vezi toată discuția)
Contracte date diferite. anamaria0593 anamaria0593 Buna seara. Am incheiat un contract de reprezentare cu o firma despre care am aflat ca de fapt inseala oamenii. As dori sa reziliez contractul, desi am platit ... (vezi toată discuția)
Inselaciune agentie de modeling lazealiviu lazealiviu Am o problema cu o agentie de modeling. Am semnat un contract cu o agentie de modeling, care este total in dezavantajul meu, in sensul ca ma obliga sa achit o ... (vezi toată discuția)