avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare Apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare Apartament

Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi utile.
Vreau sa cumpar un apartament ,dar vinzatorul il are cumparat prin credit ipotecar si mai are de plata la el . El vrea sa procedam in felul urmator: sa-i vars toti banii in contul la banca unde are ipoteca si tot acolo in aceeasi zi sa facem si actele. Fiind total pe dinafara in aceste probleme intreb daca proceddez corect sau sunt si alte cai? Nu de alta dar as vrea sa evit situatiile neplacute. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 09:07, 17 Februarie 2012
Contractul de vanzare-cumparare trebuie sa-l intocmiti in forma autentica.
O varianta ar fi urmatoarea:
1. vanzatorul sa obtina de la banca acordul pentru instrainarea imobilului
2. incheierea contractului in forma autentica
3. ulterior, dar nu mai tarziu de xx zile, radierea ipotecii de rang I in baza declaratiei bancii data in forma autentica.
A doua varianta ar fi ca incheierea contractului de vanzare-cumparare sa se faca in prezenta reprezentantilor bancii care sa elibereze adresa catre OCPI pentru radierea ipotecii (in forma autentica si pe cheltuiala vanzatorului) -asta inseamna ca vanzatorul si banca sa se "miste" repede pentru a putea efectua toate operatiunile in aceeasi zi (semnarea actului, plata pretului, inchiderea creditului, eliberarea adresei)
Sau ati putea incheia cu vanzatorul un antecontract de vanzare-cumparare, sa achitati un avans egal cu valoarea creditului vanzatorului, urmand ca ulterior sa incheiati contractul de vanzare-cumparare in forma autentica, cand veti achita si restul de pret.
varianta cea mai uzuala pentru spete de acest gen este ca vanzatorul sa solicite bancii un acord de instrainare, care cel mai probabil va fi dat sub conditia ca din pretul vanzarii, suma de XX lei (credit restant) sa se vireze in contul XX deschis pe numele vanzatorului la banca creditoare in scopul radierii ipotecii asupra imobilului.
Practic, din pret, virati in banca creditul restant si vanzatorului ceea ce depaseste. astfel cumparati imobilul ipotecat, iar ulterior solicitati bancii o declaratie in forma autentica care sa va permita radierea ipotecii.
Omul a vorbit cu banca si zice ca sunt de acord nici nu ar avea de ce sa nu fie dar eu virez niste bani intr-un cont fara sa am nici o garantie .Fiindca dupa ce virez banii abia atunci cu ordinul de plata vom face si actele sau vor astepta sa intre banii in cont.inca nu stiu.
din moment ce aveti acordul bancii pentru instrainare si semnati contractul de vanzare-cumparare deveniti proprietar. Abia dupa semnarea contractului virati banii, in termenul stipulat in contract, deci dupa ce ati devenit proprietar. Ulterior, virarii sumelor de bani, dupa ce primiti acordul de radiere al ipotecii de la banca apartamentul pe care l-ati cumparat ramane liber de sarcini. Nu riscati nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui imobil asupra caruia exista o ipoteca za_raptor za_raptor Buna ziua, Am gasit un imobil pe care vreau sa-l cumpar prin programul Prima Casa si care indeplineste toate criteriile pe care le aveam pentru ... (vezi toată discuția)
Vreau să cumpăr un apartament care este ipotecat. care este procedura sigură pentru mine? mariana58 mariana58 Buna ziua Doresc sa cumpar un apartament ,pretul la care ne-am inteles este de 51000 euro.....din pacate am aflat ca apartamentul este ipotecat pt suma de ... (vezi toată discuția)
Vânzare apartament ipotecat a_crihan2005@yahoo.com a_crihan2005@yahoo.com Bună ziua...Am achiziționat un apartament în 2008 cu credit pe 15 ani...rata este de 400€ pe lună...Jumătate plătim noi;jumătate părinții....acu ... (vezi toată discuția)