avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cncediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cncediu de odihna neefectuat

Atat Codul Muncii, cat si CCM la nivel national prevede
Când din motive neimputabile salariatului, acesta nu şi-a efectuat integral concediul de odihnă pe anul în curs, restul de concediu se va acorda până la sfârşitul anului următor, în perioada solicitată de salariat.

CCM la nivel de ramura nu spune nimic de posibilitatea acordarii concediului pana la sfarsitul anului urmator; singura prevedere fiind
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

avand in vedere ca nu putem interpreta in sensul neacordarii concediului potrivit CCM la nivel national, se poate intrepreta potrivit CCM la nivel de ramura ca nu exista aceasta limitare de 1 an (concediul putand fi acordat si dupa trecerea unei perioade de 1 an)?
Cel mai recent răspuns: ginnyy , utilizator 10:15, 10 Noiembrie 2008
XContractul colectiv de munca la nivel national constituie izvor de drept pentru contractele incheiate la nivel inferior( de ramura sau angajator), ca atare acestea din nu pot contine dispozitii mai putin favorabile salariatilor si in nici un caz nu poate deroga de la dispozitile imperative ale Codului muncii privind acrodarea concediului de odihna neefetuat sau compensarea lui in bani.
intrebarea era daca concediul neefectuat se poate acorda pe perioada nelimitata, pana la incetarea CIM. - tocmai in sensul ca nu poti acorda conditii mai putin favorabile decat cele stabilite in CCM la nivel nationa
(avand in vedere ca in CCM la nivel de ramura nu exista limitarea prevazuta in CCM la nivel national privind acrdarea concediului neefectuat pana la sfarsitul anului urmator)
Potrivit art. 141 alin.2 C.mun., prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Daca in contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt prevazute astfel de prevederi se vor aplica dispozitiile contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
ginnyy:
In concluzie la ce au spuc colegii mei: nu se poate compensa decat CO neefectuat din anul in curs si din anul precedent.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere pentru casatorie clodete clodete Buna ziua, 1.Cate zile libere are un salariat pentru casatorie? Mentionez ca firma nu are un contract colectiv de munca pe un unitate semnat. 2. Zilele de ... (vezi toată discuția)
Valabilitate xprim xprim Buna ziua, Cine este mai \"tare\" : 1. R.O.I.(regulament de ordine interioara) art. .x : \"Zilele de concediu de odihna ramasa ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna pentru anul trecut vera58 vera58 daca a fost intrerupta efectuarea concediului de odihna pe anul 2009,angajatul chemat din concediu, prin nota de chemare de catre patron,care sunt conditiile ... (vezi toată discuția)