avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... legislatie conducatori loc munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

legislatie conducatori loc munca

Va solicit sprijinul intr-o problema pentru care nici la ITM nu mi s-a dat un raspuns clar, cu precizarea actelor legislative. Am o formatie de 4 oameni care presteaza servicii de asistenta tehnica la sondele de foraj. Am solicitat ca sa existe un conducator loc de munca(implicit emiterea unei decizii in acest sens).Seful de compartiment insa refuza sa faca acest lucru impunand conditia ca acest conducator sa fie doar pe parte de SSM, respectiv sa faca instruirea la locul de munca si periodica. Din cunostintele mele conducatorii locurilor de munca raspund atat de partea tehnica cat si de partea de SSM, PSI, mediu, etc.in fond reprezinta societatea la pnctul de lucru si in acelasi timp si in fata organelor de control al statului(vezi ITM).
Ma poate ajuta cineva cu explicatii coerente si trimitere la legislatia aferenta pentru a pune in fata prevederile legale, avand in vedere ca legea SSM nr.319/2006 prezinta doar atributiile nu si criteriile de desemnare a conducatorilor locurilor de munca.
Cel mai recent răspuns: TomaCotorogea , utilizator 08:46, 17 Februarie 2012
Asa cum mentionati si dumneavoastra din punct de vedere al legii 319/2006 conducatorul locului de munca este responsabil si de partea de ssm, psi. In situatia dumneavoastra trebuie sa ne lamuriti cine este seful de compartiment care refuza sa dea aceasta decizie. Va rog oferiti-ne mai multe detalii pentru a incerca sa lamurim situatia.
Iata situatia ierarhica:
Sef compartiment--cordonator tehnic (reprezentant lucratori)--seniori sonda(conducatori locuri de munca la sonde)--personal sonda.(excavatorist, etc)
Prin urmare pana acum seniorii de la sonda aveau decizii de conducatori loc munca(personalul din subordine fiind cei care lucrau impreuna cu ei la sonda).
Coordonatorul tehnic era seful lor ierarhic superior iar coordonatorul avea sef ierarhic seful de compartiment.
Acum seful de compartiment vrea sa dea atributii egale tuturor persoanelor care lucreaza la sonde si ca conducator loc de munca sa fie unul dintre ei dar doar strict pe parte de SSM respectiv instruirea la locul de munca si cea periodica. Nu cred ca este posibil asa ceva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punctul meu de vedere totul este perfect legal. Oricand se poate face mai mult decat spune legea. Daca firma dispune de resurse este foarte bine ca la fiecare punct de lucru sa fie o persoana dedicata pentru ssm. Responsabilitatea de ssm nu presupune doar instruirile periodice ci si supravegherea activitatilor. In acest fel se pot evita multe din riscurile care apar pe durata desfasurarii activitatilor, mai ales ca activitatea de foraj este una cu un nivel de risc ridicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabil ssm adrian65 adrian65 Sunt angajat, la o firma care este subantreprenor in cadrul unui proiect de constructii, cu C.I.M. <Inspector SSM> si cu decizie de <Lucrator desemnat ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, avem o situatie deosebita: compartimentul achizitii ... dutun dutun Bună ziua, Avem o situatie deosebita: Compartimentul achizitii regionale are șeful direct la sediul central și persoanele din subordine sunt la Directiile ... (vezi toată discuția)
Sef de echipa versus conducator loc de munca pe linie ssm cornel1969 cornel1969 Buna ziua Suntem o societate nou infiintata. Avem angajat Manager sisteme integrate de management SSM, care este si lucrator desemnat. Momentan avem doua ... (vezi toată discuția)