avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neclaritati drept de proprietate teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neclaritati drept de proprietate teren

Buna,

Va scriu in legatura cu o situatie neclare de drept de proprietate. Este vorba despre un teren langa Miercurea Ciuc, judetul Harghita.

Exista aici un mic "sat de weekend", un fel de statiune de odihna. In timpul comunismului, terenul a fost confiscat de la proprietarii originali si s-a construit mai multe case de weekend de catre localnicii din satele din vecinatate. Aceste au fost construite fara autorizari de constructie si carte funciara - practic toata lumea a construit casa unde a putut.

Recent a aparut proprietarii originali a terenurilor din zona, care au primit inapoi terenurile de la stat. Cei mai multi vreau sa vinda terenul la cei care au construit case, dar sunt unele cazuri in care proprietarul terenului cere un pret mult peste valoarea terenului.

Intrebarea mea este cum se poate rezolva situatia? Exista cumva o sansa ca proprietarii de teren sa fie obligati sa ceara pretul pietei pentru teren? Daca nu, cum se procedeaza din partea celor care au construit case?

In unele cazuri este vorba despre terenuri cu padure - in aceste cazuri trebuie platite si copacile separat?

Va multumesc pentru ajutor!
Proprietarul terenului este considerat a fi proprietarul constructiilor ridicate pe acel teren. El p[poate cere desfiintarea lucrarilor sau poate plati constructorului contravaloarea materialelor . Cel ce a construit nu poate pune conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare teren ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.Daca un teren a fost confiscat pe vreamea comunismului iar acum statul mi-a propus despagubiri conteaza daca pe acest teren s-a facut un bloc si o ... (vezi toată discuția)
Garaj construit pe teren proprietate emilia73 emilia73 Am reusit sa intabulez casa si gradina.In gradina mea, inainte de 1989, comunistii au ridicat un buncar de gunoi, din ciment.Acesta a fost transformat de un ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare teren cu doua constructii pe el gheorghe_mihai gheorghe_mihai Vreau sa cumpar o casa. De la proprietar am inteles ca constructorul a cumparat un teren de 1000m. A construit doua case pe acelasi autorizatie de construire. ... (vezi toată discuția)