Va scriu in legatura cu o situatie neclare de drept de proprietate. Este vorba despre un teren langa Miercurea Ciuc, judetul Harghita.
Exista aici un mic "sat de weekend", un fel de statiune de odihna. In timpul comunismului, terenul a fost confiscat de la proprietarii originali si s-a construit mai multe case de weekend de catre localnicii din satele din vecinatate. Aceste au fost construite fara autorizari de constructie si carte funciara - practic toata lumea a construit casa unde a putut.
Recent a aparut proprietarii originali a terenurilor din zona, care au primit inapoi terenurile de la stat. Cei mai multi vreau sa vinda terenul la cei care au construit case, dar sunt unele cazuri in care proprietarul terenului cere un pret mult peste valoarea terenului.
Intrebarea mea este cum se poate rezolva situatia? Exista cumva o sansa ca proprietarii de teren sa fie obligati sa ceara pretul pietei pentru teren? Daca nu, cum se procedeaza din partea celor care au construit case?
In unele cazuri este vorba despre terenuri cu padure - in aceste cazuri trebuie platite si copacile separat?
Proprietarul terenului este considerat a fi proprietarul constructiilor ridicate pe acel teren. El p[poate cere desfiintarea lucrarilor sau poate plati constructorului contravaloarea materialelor . Cel ce a construit nu poate pune conditii.