avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea celui de al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea celui de al doilea copil

Am un baietel care implineste 2 ani in octombrie 2012, in prezent primesc indemnizatie de crestere copil de 2.200 Ron (pe legea veche, intrucat am lucrat in strainatate), sunt insarcinata din nou si voi naste in septembrie 2012 deci inainte de a se termina indemnizatia pentru primul copil.As dori sa stiu cum se calculeaza quantumul indemnizatiei de crestere pentru al doilea copil?Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:49, 19 Decembrie 2012
tudorvaleriu a scris:

ana_cer:

1. - Raspunsul dvs. nu este cel corect (legal).
- Pana la acesta ati dat raspunsuri corecte.
2. Raspunsul dvs. ar fi corect in cazul in care al doilea copil se va naste dupa terminarea CCC1.

nicoleta1975:

1. Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 cuantumul indemnizatiei pentru CCC2 va fi acelasi ca la CCC1 dar:
a) nu mai mult de 3.400 lei in cazul in care optati pentru CCC2 pana la 1 an;
b) nu mai mult de 1.200 lei in cazul in care optati pentru CCC2 pana la 2 ani.

2. - Va redau din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.

- ISR = indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

Buna seara. A dori sa stiu daca cele de mai sus mai sunt valabile sau au fost modificate de legea 166 din 9 octombrie 2012.
Sotia mea se afla intr-o situatie asemanatoare cu cea descrisa mai sus.
A nascut primul copil in decembrie 2010 si se afla in perioada de CCC 1 si indemnizatie cand a nascut al doilea copil in septembrie 2012. Am facut la timp formalitatile pentru continuarea suspendarii contractului pentru CCC 2.
Angajatorul sustine ca pentru calculul indemnizatiei CCC 2 nu se mai acorda "indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior" asa cum era stipulat in OUG 111/2010 Art. 8 (2) ci o sa i se calculeze sotiei 85% din veniturile ultimelor 12 luni (toate luni de plata a indemnizatiei pentru CCC1 calculate initial ca 75% din veniturile sotiei din anul 2010). Asta comform legii noi nr. 166 din octombrie 2012 care a modificat OUG 111/2010.
As dori o confirmare ca este asa. Legea 166 mi se pare groaznic de greu de inteles pentru un profan ca mine, cu toate modificarile respective.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Chypp, utilizator
1. - Deoarece al doilea copil s-a nascut inainte de a se termina CCC1 atunci ramane valabil ce am spus in mesajul anterior.
- Singurul lucru adevarat din ce v-a spus angajatorul este ca indemnizatia pentru CCC este 85% din media veniturilor nete de cele 12 luni eligibile.
- Indemnizatia pentru CCC1 trebuia recalculata cu data de 01.10.2012.

2. In plus, conform modificarilor aduse de Legea 166/2012, OUG 111/2010 precizeaza:

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.

(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

(5) Prevederile alin. (4) se aplică inclusiv pentru situațiile în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, și naște un alt/alți copil/copii sau se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

3. Iar Legea 166/2012 spune:

Art. II.
Modificările aduse prin prezenta lege la art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (2) și (3), art. 7, 9 și art. 30 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, se aplică începând cu drepturile lunii octombrie 2012, inclusiv pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite până la această dată.

4. Asadar cu data de 01.10.2012 trebuie:
- sa se recalculeze indemnizatia pentru CCC1 cu procentul de 85%;
- pe perioada de la nasterea celui de al doilea copil si pana se termina CCC1 sa primiti, in plus, 600 lei pe luna (mergeti la Primarie sa cereti acesti bani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil adina-mihaela adina-mihaela buna ziua.as avea si eu o intrebare.am un copil de 1 an si 8 luni.ar tb sa ma intorc la servici in noiembrie.acum am ramas insarcinata si ar tb sa nasc in ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil simonaelena_2008 simonaelena_2008 Buna seara! Am urmatoarea problema :sunt in concediu crestere copil pana pe data de 22.10.2012. In luna august am nascut cel de-al doilea copil.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt dosarul de indemnizatie pt al doilea copil ela_vn1213 ela_vn1213 buna ziua.as dori sa stiu si eu ce acte am nevoie pt dosarul de indemnizatie pt al doilea copil?pt primul copil a fost asa:in iunie 2010 am terminat liceul si ... (vezi toată discuția)