Am cateva intrebari legate de falimentul unei societati comerciale al carui asociat unic si administrator sunt.
1 Care sunt consecintele falimentului in ceea ce priveste administratorul?
in ceea ce priveste executarea bunurilor personale
2 In ce conditii datoriile acumulate se prescriu?
3 Consecinte daca mai sunt asociat in alta firma si administrator al acelei firme?
Stima
Reglementare: legea 85/2006.
1.Daca s-a deschis procedura insolventei se va numi un lichidator care va prelua administrarea societatii, cu alte cuvinte nu veti mai avea dreptul de a administra societatea. In cazul in care pe parcursul procedurii se constata ca din vina administratorului societatii s-a ajuns la starea de insolventa, se poate face o cerere de atragere a raspunderii patrimoniale a administratorului care, daca este admisa de judecatorul sindic, atrage raspunderea personala a administratorului. Altfel spus sunteti obligat sa raspundeti cu bunurile proprii pentru acoperirea debitului acumulat. Aceasta raspundere nu exclude si raspunderea penala a administratorului daca faptele care s-au retinut in sarcina sa sunt reglmentate de legea penala sau daca sunt prevazute ca infractiuni in legea 85/2006.
2. La modul general, datoriile se prescriu in termen de 3 ani de la data la care au fost emise facturile a caror plata se cere, daca nu s-a introdus nici o cerere de chemare in judecata in acest timp.
In cadrul procedurii insolventei, creditorii a caror creante sunt prescrise la data inceperii procedurii nu se mai pot inscrie in tabelul creditorilor, adica nu isi vor mai putea realiza creantele.
Celelalte creante care sunt in termen, odata cu inceperea procedurii, se vor realiza in masura activelor societatii.
3. Daca celelalte firme nu au avut relatii contractuale cu societatea aflata in faliment nu exista consecinte pt ele.
Pt administrator, doar in situatia in care este condamnat penal pentru savarsirea uneia sau mai multor dintre infractiunile reglementate de legea 85/2006, acesta nu va mai putea avea calitatea de administrator in nici o societate comerciala.
In cazul in care pe parcursul procedurii se constata ca din vina administratorului societatii s-a ajuns la starea de insolventa, se poate face o cerere de atragere a raspunderii patrimoniale a administratorului care, daca este admisa de judecatorul sindic, atrage raspunderea personala a administratorului.
Aceste constatari se fac pe baza raportului lichidatorului judiciar care la randul sau se face avand in vedere toate documentele depuse la dosar, expertizele contabile, etc. Lichidatorul propune atragerea raspunedrii patrimoniale pe baza dovezilor enumerate mai sus iar judecatorul sindic admite sau respinge cererea dupa cum ea este sau nu intemeiata.
Faliment
ContSters69698
Daca sunt asociat la un S.R.L., si firma are datorii de 70000 RON la un furnizor, dar nu are datorii la stat, firma furnizoare poate declansa ... (vezi toată discuția)