avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Atragerea raspunderii administratorilor - speta ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Atragerea raspunderii administratorilor - speta concreta

Am o firma care este in procedura simplificata de faliment . Situatia sta in felul urmator : Firma functioneaza din 1996 avind pina in 2008 cand a intrat in procedura de insolventa profit aproape an de an cu exceptia a doar 2 ani . In aceasta perioada a acumulat datorii la stat , lipsa lichiditatilor fiind cauzata de plata cu intarziiere a clientilor firmei ( in unele cazuri clientii intrand la rindu-le in faliment si nu s-a putut recupera nimic) . Unul din clientii importanti fiind taman statul care isi platea facturile cu intarziieri variabile de la 1 la 6 luni . In acest timp firma nu a putut plati darile la buget in totalitate , iar cand platea , sumele erau directionate pentru a acoperi majorarile de intarziiere si nu principalul , care , evident , producea in continuare alte majorari ( 0.1% pe zi) . Incepind cu 2005 statul a pus sechestru pe bunurile societatii blocand incetul cu incetul activitatea firmei , care nu putut sa continue productia si nici sa-si valorifice stocurile
Firma a intrat in procedura de faliment in 2008 si s-a numit lichidator judiciar . In raportul sau privitor la cauzele falimentului , lichidatorul precizeaza concret ca nu sunt elemente pentru atragerea raspunderii vechii conduceri
Recent , pentru ca ANAF are peste 50% din creante , s-a numit un nou lichidator la cererea acestora care va continua procedura . Si acuma intrebarile :

1. Noul lichidator va trebui sa faca din nou raportul privind cauzele care au dus la insolventa ?
2. Raportul final al lichidatorului contine date privitoare la modul de valorificare a bunurilor societatii sau se reia tema cauzelor insolventei ?
3. ANAF ( ca si creditor majoritar ) poate cere atragerea raspunderii fostei conducerii in conditiile in care raportul lichidatorului ( primului lichidator) indica explicit ca nu exista elemente pentru atragerea raspunderii fostei conduceri ? Si ma leg aici in special de prevederile art 136 din legea 85/2006 modificata prin OUG 173/2008 care zice "Comitetul creditorilor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alin. (1), daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, in raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta la alin. (1) si raspunderea persoanelor la care se refera alin. (1) ameninta sa se prescrie. . O astfel de actiune in mod normal , zic eu , ar trebui respinsa ca inadmisibila atita timp cat lichidatorul in mod explicit , in raport , a precizat ca nu sunt elemente pentru atragerea raspunderii fostei conducerii . Asta lasand la o parte fondul problemei

4. Avind in vedere ca nu am incredere in justitia romana vazand destule decizii aberante , nu ar fi mai bine sa donez apartamentul meu si al sotiei copilului ( care e major) ? Stiu ca teoretic si acest act ar putea fi atacat , dar nu stiu cat se mai preocupa fiscul sa scotoceasca la persoana fizica ajunsa in insolvabilitate de transferurile patrimoniale anterioare deciziilor de executare silita
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
colonelu81, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 07:26, 6 Decembrie 2009
Daca intr-adevar ati avut lichiditati si nu ati achitat datoriile catre stat , situatia nu va este favorabila.
1.Da
2.Da
3.Da , daca noul administrator face dovada cu documente privind operatiunile economice care ar putea fi imputate conducerii societatii,
Daca au fost sume de incasat de la buget , trebuie sa faceti dovada ca aveti corespondenta cu statul privind recuperarea creantelor, a majorarilor calculate, sau de solicitare a compensarii de datorii si creante intre soc.dvs si stat.
1. Noul lichidator va trebui sa faca din nou raportul privind cauzele

Creditorii pot cere in instanta ca noul lichidator sa refaca sau sa completeze raportul
2. Raportul final al lichidatorului contine date privitoare la modul de valorificare a bunurilor

Da, precum si modul cum s-au distribuit sumele incasate
3. ANAF ( ca si creditor majoritar ) poate cere atragerea raspunderii fostei conducerii in conditiile in care raportul lichidatorului ( primului lichidator) indica explicit ca nu exista elemente pentru atragerea raspunderii fostei conduceri ?

Da ANAF poate sa faca cerere - exprimarea din lege este foarte clara dvs o interpretati gresit.
Din practica va spun ca daca lichidatorul nu formuleaza cerere intotdeauna ANAF cere autorizarea jud sindic in acest sens, dar tot din practica sansele de a fi admisa cererea formulata de ANAF sunt minime

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consecintele falimentului djohn75 djohn75 As avea si eu nevoie de putin ajutor. In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de declarare a starii de insolvabilitate fredica_2001 fredica_2001 Buna ziua, Intrebarea mea ete legata de termenul in care se poate cere atragerea raspunderii patrimoniale. La data de 25.11.2009 s-a incheiat de catre ... (vezi toată discuția)
O firmă inactivă, care are datorii către stat de peste 40.000 lei, dar fără bunuri mobile/imobile, poate solicita intrarea în insolvență? utillllizator01 utillllizator01 Buna ziua! Am si eu urmatoarea intrebare: o firma inactiva care are datorii catre stat peste 40.000 lei dar fara bunuri mobile/imobile poate solicita ... (vezi toată discuția)