Va rog sa-mi spuneti cine trebuie sa-mi dea concediu postnatal intrucat medicul meu de familie refuza sa-mi dea concediu pe perioada internarii in spital pt nastere (04-06.02.2012), iar de la spital mi s-a spus ca nu mi se poate elibera un astfel de concediu, acesta fiind eliberat de medicul meu de familie. Mentionez ca medicul de familie mi-a spus ca-mi da concediu doar intre 01-03.02.2012 si 07-02.2012-pana la finalul celor 126 de zile la care am dreptul.
Daca schimb medicul de familie, noul medic de familie are dreptul sa-mi elibereze concediul prenatal pt 01-03.02.2012 si cel postnatal in continuare (de pe 04.02.2012)? Multumesc anticipat!
ART. 45
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia în evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărirelauza.
Asadar,corect era ca medicul og din spital care v-a asistat nasterea sa va fi eliberat cm pt. perioada spitalizarii si mai apoi prelungire de catre medicul de familie.
Avand in vedere ca acest concediu se poate acorda si retroactiv,pentru luna în curs sau luna anterioară,,mergeti si solicitati cm din spital.
Schimbarea medicului de familie nu este o solutie,caci intre data la care faceti cererea si data cand casa valideaza miscarea,uneori si peste 15 zile nu figurati nici la medicul fost si nici la cel la care v-ati mutat.si s-ar putea sa pierdeti dreptul la a obtine acele zile de cm.
3 colege care au nascut in anul 2011 (mentionez ca sunt in orase diferite) au avut concediile medicale eliberate de MEDICUL DE FAMILIE. Nu vad de ce este asa stresat medicul dumneavoastra de familie.. daca ati fi nascut acasa ?? nu ati fi beneficiat de concediu in ziua in care ati nascut ???
Evident daca refuza sa va dea concediu pe perioada respectiva sfatul meu este sa cereti concediu medical de la unitatea in care ati nascut, certificart medical care oricum prebuie contraparafat de medicul de familie..