avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Transmiterea de parti sociale catre persoane din afara ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Transmiterea de parti sociale catre persoane din afara societatii

Buna ziua,

as dori sa stiu daca transmiterea de parti sociale catre o persoana din afara societaii este permisa fara acordul tutror asociatilor. actul constitutiv spune: transmiterea de parti sociale catre o persoana din afara societaii este permisa NUMAI cu aprobarea expresa a tuturor asociatilor, si dupa ce in prealabil a fost facuta o ofertare pe care acestia au refuzat-o.... nu pot transmite partea mea sociala decat cu acordul express al asociatilor..iar daca acestia nu vor... ce fac? e legal?..
Convocati o AGA faceti oferta de vanzare stabiliti un termern si vindeti partile sociale, dar tot la instanta ajungeti. Dca nu gasiti intelegere retrageti-va din societate, procedura nu este chiar simpla dar nu aveti alta solutie.
Celelalte parti sociale nu doresc sa cumpere partea mea,insa eu am gasit o persoana din afara societatii care doreste sa cumpere...doar ca unul din asociati nu est ede acord... e legal sa existe asa ceva in actul constituiv... sa nu imi pot vinde partea decat express cu acordul lor?
Din moment ce aveti aceasta clauza in actul constitutiv acordul de vointa al partilor constituie legea partilor.
Deci, este legal din moment ce ati fost de acord si ati semnat.

avocat Claudiu Lascoschi
Este legala prevederea respectiva, inclusiv legea societatilor comerciale prevede ca la SRL transmiterea partilor sociale catre teri se poate face numai cu acordul a cel putin 3/4 din asociati, in lipsa unei stipulatii contrare in actul constitutiv. Prin adoptarea actului constitutiv v-ati asumat prevederea respectiva.
Trebuie sa procedati conform actului constitutiv si dispozitiilor Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, care prevede atat calea amiabiala - prin intelegere intre asociatii, cat si cea a instantei de judecata, in cazul in care asociatii dvs nu sunt de acord sa transmiteti partile dvs. sociale, respectiv sa va retrageti din societate:

Art. 226. - (1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cesiune parti sociale srl redcom redcom Salve, Am un contract in de infiintare firma in care este stipulat: Părţile sociale pot fi transmise numai intre asociati. Transmiterea catre persoane ... (vezi toată discuția)
Vreau sa imi vand partea din firma benfica benfica va rog sa ma ajutati cu un raspuns. am o firma cu 2 asociati, si vreau sa-mi vad doar eu partea. momentan asociatul nu doreste sa-mi cumpere partea, iar eu ... (vezi toată discuția)
Vinderea unei parti din firma mireateodora mireateodora Buna ziua,va rog sa ma ajutati intr-o problema destul de delicata. Sotul meu este asociat cu un prieten intr-o firma cu actiuni 50-50,deci au drepturi ... (vezi toată discuția)