avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Fost student la Academia Tehnicã Militarã. ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Fost student la Academia Tehnicã Militarã. Obligaþia de a semna un act adiþional

Buna ziua!Am si eu o nelamurire.Un prieten care a fost admis la Academia Tehnica Militara,a semnat un contract prin care se obliga in caz ca iese din sistem mai devreme de 10 ani de la terminarea Academiei cheltuielile de intretinere.Prietenul meu are 5 ani de cand a terminat.Acum ministrul apararii a dat ordin ca toate cadrele militare sa semneze un act aditional prin care se obliga sa plateasca si cheltuielile de instruire care sunt vreo 6000 de euro.Intrebarea mea e: il poate obliga sa semneze acest act aditional daca este ordin al ministrului?
~ Conținut șters la cerere ~
Ordinul este perfect legal. Statul, in speta M.Ap.N. cheltuieste niste sume cu pregatirea profesionala a persoanei (cazare, masa, baza materiala etc.) pe care trebuie sa le recupereze prin folosirea cunostintelor profesionale ale persoanei respective intr-o perioada de timp determinata. Nu este nici un abuz, vrei sa pleci din sistem vei plati cheltuielile de scolarizare. Nu este normal ca statul sa investeasca in pregatirea profesionala a unei persoane, iar aceasta dupa studii, dupa ce s-a bucurat de toate avantajele pregatirii, in detrimentul altora din facultatile civile care au platit pentru cursuri, sa plece fara a da inapoi ce a dobandit.
Cititi va rog si prevederile Codului muncii cu privire la pregatirea profesionala a angajatilor, respectiv art. 198.
Sunt de acord cu lucian huzum. Teoric, nu s-a modificat contractul de munca, ci e doar o precizare, ce se anexeaza acolo. S-a facut acu doua luni o modificare reglamentara prin care doar se face „determinarea cheltuielilor de intretinere si instruire pe timpul scolarizarii cadrelor militar”, conform Norma din 15 decembrie 2011 (Norma din 2011) de restituire de catre cadrele militare din Ministerul Apararii Nationale a cheltuielilor de intretinere si de instruire pe timpul scolarizarii, publicat in Monitorul Oficial 909 din 21 decembrie 2011 (M. Of. 909/2011) care dispune, intre altele: Art. 1. – dispune:
„...(2) In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentelor norme, institutiile militare de invatamant, scolile de aplicatie si centrele de instruire vor elabora proceduri interne privind determinarea cheltuielilor de intretinere si instruire pe timpul scolarizarii cadrelor militare din Ministerul Apararii Nationale in perioade anterioare datei de intrare in vigoare a prezentelor norme, astfel:
a) 1995-2011, pentru scolarizarea personalului navigant de aviatie;
b) 1999-2011, pentru scolarizarea celorlalte categorii de personal.
(3) Cuantumul cheltuielilor de intretinere si instruire pe timpul scolarizarii, calculate potrivit prevederilor alin. (2), se publica in Buletinul Informativ al Armatei in termen de 120 de zile de la intrarea in vigoare a prezentelor norme
.

E discutibil daca norma respectiva in aplicatia lui ad cazum ar putea sa aiba discordante intre cheltuielile efective platite si cele consemnate. In aplicare normei respective, si legea are un rol important, pentru ca o dispune de un mod clar si total legal si chiar din 1995. Nu stim daca e asa sau nu ad cazum, dar dv nu ne a precizat detalile. Eu as semna si as lasa demizia la o parte daca nu are interes sa demisionez. In orice caz, no este motiv pentru a parasi armata si a obtine o reziliere justificata contractului ci doar a le discuta pentru a lamuri lucrurile.

Legea 80/1995 privind cadrelor militare la articol 41 prevede: alin (6)
În situaţia în care înainte de expirarea duratei stabilite cadrele militare reziliazã contractul potrivit art. 85 alin. 1 lit. h), ele sunt obligate sa anunţe Ministerul Apãrãrii Naţionale cu cel puţin 30 de zile înainte, iar în cazul primului contract cadrele militare sunt obligate şi sa restituie cheltuielile de întreţinere pe timpul şcolarizãrii, proporţional cu perioada de contract rãmasã neexecutata. (7) Aceeaşi obligaţie de restituire a cheltuielilor de întreţinere pe timpul şcolarizãrii revine cadrelor militare, dacã sunt trecute în rezerva de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale, potrivit art. 85 alin. 1 lit. i)-l), art. 87 şi art. 88, înainte de expirarea primului contract.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema SheiculDeRomania SheiculDeRomania Iata intrebarea, PREVEDERILE Ordinului M26 al Ministrului Aparari nationale, ERAU sau NU-ERAU, APLICABILE SI personalului militar, CADRELOR MILITARE in ... (vezi toată discuția)
Plata scolarizare (curs) institutie militara mariuss1980 mariuss1980 Am fost angajat timp de cca 3 ani in cadrul unei institutii militare, ca si ofiter, si cu ceva timp inainte sa imi dau demisia am participat la un curs ... (vezi toată discuția)
Angajare part time Lavinia15 Lavinia15 Buna ziua, Am o intrebare dac cineva lucreaza in Mapn poate sa se mai angajezi si in alt loc de munca Part time? Multumesc si astept raspuns (vezi toată discuția)