Buna ziua! Am nevoie de niste informatii si v-as fii recunoscatoare daca ma puteti ajuta...Am o fetita de 8 luni, sunt despartita de tatal ei, nu am fost casatoriti cu acte, doar in concubinaj...Fetita este recunoscuta si poarta numele tatalui ei...De cand suntem despartiti nu i-am interzis s-o vada, insa el nu este multumit, ar vrea s-o vada mai des si eventual s-o ia si acasa la el...Ma tot ameninta ca ma da in judecata...Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Daca ma da in judecata, de cate ori pe luna ii acorda legea dreptul s-o vada? sau cate ore?
2. Exista vreo sansa ca legea sa-i acorde dreptul de a lua fetita si la el acasa? Mentionez ca acesta locuieste cu parintii lui, cu sora lui si cu nepoata lui, intr-un apartament cu 2 camere...Deci 5 persoane...
3. Daca totusi nu ma da el in judecata, insa ma hotarasc sa-l dau eu, pt pensie alimentara...tot aceleasi drepturi ii acorda legea? adica acelasi nr de ore sau aceleasi beneficii ca si cand m-ar da el pe mine in judecata?
Mentionez ca nu sunt vreo mama denaturata sau alcoolica, drogata, sau orice altceva cu care m-ar putea ataca.
Sper sa ma ajutati cu niste raspunsuri...Va multumesc mult!
1. In functie de varsta, la inceput cel putin de 2 ori pe luna, vizita la domiciliu
Copilul prescolar poate fi luat la el acasa, si peste noapte si jumatate din vacante
2.Exista aceasta sansa, depinde de judecator. Probabil la inceput nu, dar pe parcurs, cu siguranta, DA. Nu conteaza cati locuiesc in acel apartament, poate lua copilul si la alta adresa, de ex. la un frate, la un prieten...
3. DA
Daca minorul are 8 luni tatal are sanse 0 sa castige in instanta custodia acestuia! Dreptul la vizita va fi stabilit de instanta daca parintii nu hotarasc asta de comun acord. Cred totusi ca ar trebui sa cereti pensie de intretinere minor si deasemeni sa cereti custodia minorului prin ordonanta presedentiala,,este o procedura foarte rapida prin care veti obtine custodia provizorie a minorului..Va doresc mult succes!
1. depinde de cum se vor administra problele . acum nu mai vorbim de incredintare ci de stabilirea domiciliului si in ce fel se solicita exercitarea autaoritatii parintesti ( in comun sau exclusiv)
2. sanse fff mici , dat fiind varsat minorului doar daca nu are probe clar in defavoarea dvs si inteleg ca nu este cazul.
3. in procipiu da
Si oricum ati face, nu uitati sa solicitati ca tatal sa plateasca pensie alimentara pentru copil.Nu neglijati acest aspect, este dreptul copilului. Este bine sa fie stabilita clar, prin hotarare. O spun din experienta mea. Am de recuperat peste 100 milioane, tocmai pentru ca m-am bazat pe "constiinta" tatalui biologic, constiinta care, insa, nu a existat.
Bafta multa!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Custodie copil
janine67
am 24 de ani si o fetita de aproape 3 anisori.eu si tatal ei nu suntem casatoriti legal, iar de un an de zile nu ne mai intelegem am decis sa ne despartim,dar ... (vezi toată discuția)