Exista in legislatia muncii un termen de prescriere, ( adica un numar de ani dupa care acestea nu mai sint valabile ) pentru orele suplimentare acumulate pe parcursul mai multor ani si nerecompensate pina in momentul de fata ? Orele sint trecute pe fluturasul de salariu, ca ore in depozit.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Termenul de prescriptie este de 3 ani în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Drepturile salariale neacordate pot fi solicitate prin instanta in termen de 3 ani de la nasterea dreptului.