avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTRACT DE INTRETINERE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTRACT DE INTRETINERE

As drii sa stiu daca Contractul de intretinere este echivalentul unui Contract de vinzare cumparare si in ce cazuri poate fi atacat in instanta.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 13:43, 18 Februarie 2012
Contractul de intretinere este un act translativ de proprietate reglementat de NCC. In schimbul prestarii intretinerii creditorul obligatiei de intretinere transmite dreptul de proprietate asupra unui bun debitorului obligatiei de intretinere, adica cel care va presta intretinerea. Aceasta consta in hrana, haine, medicamente, ingrijiri medicale iar in cazul decesului inmormantarea dupa datina crestina.
Nu se poate da o suma de bani care sa fie echivalentul acestei prestatii pentru ca acest contract se va transforma in renta viagera, deci prestatia trebuie sa fie efectiva conform obligatiilor asumate in contract.
Acest contract se face de obicei cu retinerea dreptului de abitatie a creditorului obligatiei de intretinere asupra imobilului, drept ce se va radia la decesul acestuia din cartea funciara.
Acest contract poate fi reziliat pentru neindeplinirea obligatiei fara punere in intarziere a debitorului.
La incheierea contractului este obligatorie prezenta unui reprezentant al autoritatii tutelare care va asista pe creditorul obligatiei de intretinere conform legii 17/2000.
Tot conform NCC acest contract de intretinere poate fi prezumat si ca o donatie deghizata daca este facut cu un descendent si poate fi supus reductiunii liberalitatii excesive la dezbaterea succesiunii creditorului obligatiei de intretinere, sarcina probei incumba celui care invoca acest lucru. In orice caz este bine a se pastra toate bonurile, chitantele toate documentele justificative care dovedesc ca intretinerea s a prestat efectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract intretinere iconaruclaudia iconaruclaudia Cum pot face un contract de intretinere a mamei ?Care sunt pasii.Eu sunt fata si mama nu este deplasabila.Eu locuiesc in Braila cu fam mea si ea singura in ... (vezi toată discuția)
Clauze contract de intretinere veveritz veveritz Se poate incheia un contract de intretinere a parintelui din partea unuia din fii, astfel incat ceilalti mostenitori sa nu-l poata ataca, in sensul urmator : ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi vand cota Cristina12 Cristina12 Buna ziua.Impreuna cu o persoana care nu este nici un fel de ruda cu mine,detin o locuinta,fiecare avand cota 1/2. Intrebarea mea ar fi daca as putea sa-i fac ... (vezi toată discuția)