avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauze contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauze contract de intretinere

Se poate incheia un contract de intretinere a parintelui din partea unuia din fii, astfel incat ceilalti mostenitori sa nu-l poata ataca, in sensul urmator : Conform noului cod civil, un transfer oneros de proprietate in linie dreapta in care sunt prezente diverse clauze gen uzufruct, renta si alte cateva e prezumat dontatie deghizata. Se poate incheia un contract de intretinere in care aceste clauze, care l-ar face sa intre sub incidenta articolului la care am facut referinta mai sus, sa nu existe, cu consecinta inatacabilitatii?Bineinteles, cu riscurile aferente asumate si constientizate, total inexistente in realitate de altfel, de catre intretinut!
Imi cer scuze pt eventuale formulari complicate,
va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
veveritz, utilizator
Cel mai recent răspuns: veveritz , utilizator 15:42, 21 Martie 2012
Prezumtia de gratuitate este o prezumtie simpla. Deoarece, in cazul unui litigiu cu ceilalti rezervatari, sarcina probei va revine, va trebui sa aveti grija sa strangeti din timp probele necesare. Adica, sa puteti face dovada intretinerii efective, fie cu martori, fie cu inscrisuri care sa poata atesta prestarea intretinerii in conformitate cu clauzele din contract.

Intrebarea dumneavoastra (Se poate incheia un contract de intretinere in care aceste clauze, care l-ar face sa intre sub incidenta articolului la care am facut referinta mai sus, sa nu existe, cu consecinta inatacabilitatii?) nu prea are sens. Ori e contract de intretinere (in cuprinsul caruia trebuie sa se regaseasca si prevederile (clauzele) care reglementeaza modalitatea intretinerii si obligatiile asumate de intretinator) ori e alt tip de contract. Intretinere fara clauze (adica, fara determinarea continutului si intinderii obligatiei de intretinere) nu prea se poate.

Va multumesc pentru raspuns.
In legatura cu acea intrebare:nu ma referam la lipsa clauzelor si obligatiilor intretinatorului, ci la existenta strict a altelor decat cele din acest articol:
"art. 1091 alin 4 din NCC stabileste ca instrainarea cu titlu oneros catre un descendent, ascendent privilegiat sau sot supravietuitor este prezumata a fi o donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului, abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere."
In alte cuvinte, cat de flexibil e un contract de intretinere privitor la clauze? Poti trece la clauze doar asigurarea inmormantarii? Fara uzufruct, abitatie, intretinere pe viata, sau renta?
Ori un contract de intretinere necesita un "pachet minim" obligatoriu ?
Imi cer scuze daca persist in nonsens.
Inmormantarea singura nu poate face obiectul unui contract de intretinere. Intretinerea nu este definita legal de un pachet minim, dar trebuie sa contina obligatii cu caracter de intretinere (hrana, medicamente, imbracaminte, menaj si altele). Altfel, cel care va invoca gratuitatea actului va avea cu siguranta castig de cauza, fiind vadita lipsa de continut a obligatiei de intretinere si caracterul simulat al actului.

Repet, daca va temeti de ceva, asigurati-va din timp toate dovezile intretinerii. Gratuitatea instituita de codul civil este doar prezumata relativ, ceea ce inseamna ca este admisa si se poate face dovada caracterului oneros al transmisiunii.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
themis, utilizator
M-ati lamurit, va multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere pentru a mosteni o casa aureliaion aureliaion Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu mostenirea casei parintesti. Sotul meu are 3 surori si mai are un frate vitreg din prima casatorie a mamei. In ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumparare locuinta catre unul dintre copiii Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, familie cu patru copiii,parintii pot face act de vanzare- cumparare a locuintei lor, catre unul dintre copiii, chiar daca ceilalti nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere cera0372 cera0372 Buna ziua,acum cateva zile am fost la un notar si i-am cerut sa mi se faca un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere intre mine si mama mea pe un ... (vezi toată discuția)