avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contributii la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contributii la asociatia de proprietari

spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu operatorul local (asociatia a fost de acord cu aceasta). In momentul de fata asociatia solicita achitarea contributiei la asociatie cu toate ca nu presteaza efectiv nici un serviciu spatiului comercial respectiv. Doar solicita achitarea contributiei calculate ca suma fixa / mp (pentru locatari se calculeaza in alt mod). Este corect sa achitam aceste salarii administratorului asociatiei fara ca acesta sa faca nimic pentru spatiul respectiv?
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 14:06, 28 Octombrie 2013
Ar fi interesant sa ne spuneti totusi din ce oras sunteti... In fine, noi aici chiar nu dorim sa va demonstram ca asocierea proprietarilor intr-o anumita forma de organizare este superioara functionarii fiecare pentru fiecare.
Ati deratizat pe cheltuiala dvs. subsolul? Greseala. Pai este subsolul dvs.? Desigur nu este al dvs., dar pentru ca va deranjeaza mai tare, l-ati deratizat. Aceeasi greseala se mai intampla si la noi, cei asociati. Domnule, la noi, cetateanul de la bloc vine de la job, intra in apartament si gata. Nu-l mai intereseaza nimic. Intrarea in bloc, casa scarii, liftul, subsolul, terasa. Nimic! Macar la noi ai administrator, pe care-l mai tragi de guler, ca vorba aia, il platesti. Eu zic ca la dvs. este la fel sau poate si mai rau. Pai cine se ocupa de subsol, de spatiile comune, de toate astea daca proprietarul respectiv nu are nicio obligatie? Vorba aia, nema drepturi, nema obligatii, nu? Eu zic ca intr-o perioada scurta de timp, tot blocul respectiv se va transforma intr-un adevarat ghetou. si stiti de ce zic asa? Pentru ca pana acum, de bine de rau, cetatenii mai in varsta au mai fost obisnuiti cu oarece ordine, dar ce te faci cu noua generatie? Eu nu am nimic cu dansii, eu doar am tras niste concluzii. Faza este ca suntem prea multi proprietari. Ia sa fie un singur proprietar al blocului respectiv. Atunci singura dvs. obligatie ar fi plata chiriei si a utilitatilor, in rest toate celelalte cad in grija proprietarului, care are la randul sau un cetatean, se cheama tot administrator si care taie, spanzura si se ocupa de toate pe-acolo, disciplina de fier, nimeni nu misca in zona. Asa este „dincolo”, intrebati si o sa va convingeti. Insa, nu o sa te intalnesti cu betivani care fac bairam cand au chef, acolo programul de liniste este sfant, daca nu ti-ai achitat obligatiile, sari din schema imediat - nu ca la noi, te rogi de dom' proprietar sa-si achite ceea ce a consumat cu doua luni inainte. Nu mai vorbesc de blocurile unde statul este proprietar, statul, adica noi, eu, dvs. si toti ceilalti care suntem indoiti de-atatea taxe, contributii si impozite.
Cum puteti recupera cheltuielile facute? Pai acum este cam greu, cu toate ca o discutie cu cei de la asociatie, ar clarifica macar in parte niste compensari intre cheltuielile facute. Ceea ce este greu la dvs. este ca nici asociatia si nici dvs. proprietarii de spatii comerciale de la parter (doar nu sunteti singurul) nu va cunoasteti drepturile si obligatiile ce va revin. Dupa ce o sa intelegeti toate acestea, si unii si ceilalti, atunci puteti discuta dupa niste principii corecte, altfel o sa continuati in aceeasi maniera.
Conform prev. HG nr. 1588/2007 - norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 - privind infiintarea, organizarea si functionarea as. prop., art. 37, intre as. prop. si proprietarii spatiilor comerciale arondate as. prop., se pot incheia conventii aprobate de com. ex. al asociatiei de prop. privind modul de repartizare a cheltuielilor comune - daca tot ziceti ca totusi sunteti separati cu apa, energia electrica si ce mai este pe-acolo. Vedeti ce aveti in comun, delimitati-le corect si stabiliti niste costuri pe care trebuie sa le achitati. Ca nu aveti acces in scara... Pai ce este o asa de mare tragedie? Sunt atatea metode moderne de informare, doar nu o sa va limitati in a privi o lista de plata... noi de exemplu, intocmim facturi pentru toate spatiile comerciale arondate (este drept ca acest spatii provin din foste locuinte carora li s-au schimbat destinatia) - si drept sa va spun, chiar nu prea ii intereseaza de ce facem sau nu facem la asociatie. Este nevoie sa reparam terasa, li se repartizeaza costuri cu reparatul acesteea, reparam subsolul, la fel. Este adevarat ca spatiile verzi din zona lor sunt ingrijite de catre dansii, poate ca si au interes sa fie cat mai frumos in zona. Insa trebuie sa stiti ca aceste spatii verzi apartin domeniului public...
Spuneati ceva de terti. Este adevarat, atata timp cat sunt chiar proprietari din bloc care nu sunt membri ai as. proprietari. deci nu este indeajuns sa fii proprietar ca sa devii membru. Trebuie sa vrei cu adevarat acest lucru, sa semnezi un acord de asociere. Daca acest lucru nu s-a facut la timpul sau, puteti deveni membru al as. prop. printr-o cerere scrisa adresata as. prop., fara alte formalitati.
Va doresc mult succes!
orasul Radauti; intr-adevar deratizarea am facut-o ca ma deranja mirosul care ma influenta cel mai tare pe mine. Locatarii sunt cu bun simt, sunt putini la numar (scara are 12 apartamente pe 4 nivele; la parter sunt spatii comerciale) cum exceptia unora. Nu au fost probleme pana anul trecut cand au fost pacaliti 7 dintre ei sa adere la o asociatie de locatari constituita. Apropo spatiul meu are o parte sub aceasta scara care are asociatie si o parte mai mica sub alta scara care nu are asociatie. Cei de la asociatie incearca sa ma impuna la suprafata intreaga... Si eu stau in spatiul respectiv in chirie, proprietarul spatiului mi-a recomandat sa nu le platesc nimic la asociatie deci sa-i ignor? Cei de la asociatie nu m-au contactat sa inchei nici o conventie (cf art. 37 ce-l mentionati), oare este chiar normal sa le platesc ce vor cu tot cu penalitati? (nu exista energie electrica doar apa intermediaza si atat!)
Daca sunteti chirias in acel spatiu, proprietarul v-a recomandat sa nu platiti nimic deoarece aveti nici o raspundere, luati banii dintr-un buzunar si mutati-i in celalalt si spuneti ca ati platit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi ale asociatiei de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru Sunt persoana juridica si detin un spatiu comercial la parterul unui bloc de locuinte (mentionez ca este spatiu comercial din constructie, cu intrare separata ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale intra in asociatia de proprietari? FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua, Daca un imobil are la parter spatii comerciale, care au intrare separata de casa scarii/scarile de bloc pentru apartamente, nu are nimic la comun ... (vezi toată discuția)
Referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului migaste migaste Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a ... (vezi toată discuția)