avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită radiere ipoteca
Discuție deschisă în Executare silită

radiere ipoteca

Buna seara,
Daca din motive subiective, o executarea silita obtinuta ca urmare a unei hotariri definitive si irevocabile a ajuns la prescriere, inseamna ca singura speranta de recuperare totusi a creantei ar ramine un eventual termen mai lung, de presciere al ipoteci imobiliara inscrisa in CF. Intrebarea este, care este acest termen si daca in acest interval de timp, pina cind debitorul va putea cere radierea fara acordul creditorului, s-ar mai putea cere instantei o noua executare si/sau daca mai exista o alta procedura de recuperare a creantei? In ce priveste contractul de executare, in ce conditii acesta se poate rezilia/..plata la zi pe ce s-a facut, daca executarea silita a ramas nefinalizat, dar din vina creditorului. Multumesc anticipat,
Cu stima..
Cel mai recent răspuns: enaf , utilizator 10:54, 19 Februarie 2012
Creditorul a declansat procedura executionala prin cererea de executare silita adresata executorului bancar/judecatoresc, acesta trebuie sa fie diligent deoarece printr-o indelungata lipsa de staruinta in executarea silita, se considera ca a pierdut orice interes in solutonarea cererii sale, intervenind astfel perimarea executarii silite,
Art. 389 alin. 1 C. pr. civ. precizeaza

Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire , executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.”

Potrivit art. 49 alin. (1) din Legea nr. 188/2000,
”executarea silita si celelalte acte de executare (…) se indeplinesc la cerere (…)”
.
Rezulta din textul legii ca pentru a efectua orice act de urmarire executorul judecatoresc trebuie sa fie investit cu o cerere prin care creditorul sa-i solicite indeplinirea actului respectiv.
Potrivit dispozitiilor art. 129 alin. (1) C. pr. civ.:
”Partile au indatorirea ca, in conditiile legii, sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului. De asemenea, ele au obligatia sa indeplineasca actele de procedura in conditiile, ordinea si termenele stabilite de lege sau de judecator, sa-si exercite drepturile procesuale conform dispozitiilor art. 723 alin.1, precum si sa-si probeze pretentiile si apararile.”

Executorul nu poate ordona din oficiu efectuarea unei executarii silite – exceptandu-se, bineinteles, situatiile in care actele procedurale de executare silita se fac din oficiu .
Executorul , nu se poate substitui creditorului sau partilor din executarea silita, nu poate efectua acte de executare decat daca creditorul ii va cere.
Buna seara,
Intrebarea ar fi ce se mai poate face daca au trecut 6 luni de la ultima convocare/ ultimul p.verbal al expertului evaluator, referitor la refuzul debitorului de a permite intrarea pe proprietate in vederea intocmiri raportului de evaluare al imobilului ipotecat.
Cu stima..
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
enaf, utilizator
Din noile dvs precizari rezulta ca nu creditorul se face vinovat de blocarea procedurii de executare ci debitorul care nu permite evaluarea bunului dedus executari,respectiv incalca hotararea instantei
In situatia mentionata demersurile intra in responsabilitatea exclusiva a executorului
Creditorul la randul sau detine obligatia ca in interiorul teremnului de 6 luni sa staruie sa foirmuleze cerere catre BEJ pentru mentinerea pe rolul activ a cererii de executare silita
Executorul prin normele in domeniu detine autoritatea si competenta ca pentru aplicarea unitara a procedurii de executare sa solicite sprijin din partea instantei sau a politiei
Termenul de 6 luni incepe de cind? de la ultimul p.verbal facut de expertul desemnat, de la data hot.jud, sau....? Sa inteleg ca a 3-a/ultima convocare ce o va face expertul desemnat, trebuie facuta in interiorul termenului de 6 luni? sau data de intocmire a p.verbal de refuz intrare pe proprietate? In acest caz, de refuz si a 3-a oara ce ati recomanda pentru deblocarea situatiei? Ar fi valabila evaluarea din strada, sau se poate face raportarea la val.impozitare Primarie? oricum val. imobilului depaseste creanta cu mult. Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
enaf, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creante fiscale-amenzi crisenz crisenz Buna dimineata! As dori sa stiu daca se mai poate pune in aplicare, astazi, un titlu executoriu intocmit de directia impozite si taxe a primariei in anul ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit ipotecar ypohs ypohs Am un credit cu ipoteca , din cauza problemelor financiare nu am mai putut sa fiu la zi cu rata ramanand restant . Ipoteca este pe un teren de 500mp si doua ... (vezi toată discuția)
Licitatie crismiti crismiti Am niste nelamuriri privind licitatiile. Va expun situatiile cu care m-am intalnit: 1) Executorul mi-a spus ca banca care a cerut executarea nu accepta mai ... (vezi toată discuția)