avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ACTIUNE IN PRETENTII PENTRU RECUPERAREA DIVIDENDELOR ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ACTIUNE IN PRETENTII PENTRU RECUPERAREA DIVIDENDELOR NEINCASATE

Buna seara,
Am si eu nevoie de un sfat....
SUNT IN PROCES CU FOSTUL MEU ASOCIAT, CARUIA I-AM CESIONAT PARTILE MELE SOCIALE DIN FIRMA ( 50 %) IN DECEMBRIE 2007.
Insa, din 2004 si pana in 2007 eu nu am incasat dividendele ce mi se cuveneau, m-am bazat pe buna lui credinta, am neglijat sa trec pe la firma, iar el m-a semnat si le-a ridicat in locl meu !
Acum l-am dat in judecata pentru a intra in posesia sumelor ce mi se cuveneau cu titlu de dividende iar avocatul pe care l-a angajat mi-a ridicat "exceptia inadmisibilitatii actiunii" pentru ca nu l-am convocat la conciliere, conform art. 720 C.p.c., Dosarul este la Sectia a VI-a comerciala , Tribunalul Bucuresti, iar avocatul considera ca relatiile dintre noi su fost "comerciale", din moment ce mi-a ridicat exceptia asta.
Ce trebuie eu sa fac acum? Trebuia sa-l chem la conciliere? Imi va respinge instanta actiunea ca nu am efectuat mai intai aceasta procedura?

Mie personal, mi se pare o aberatie pentru ca intre noi nu au existat relatii comerciale, ci relatii de asociati, fiecare avand drepturi egale, cf Legii 31/90.
Sfatuiti-ma si pe mine cum sa procedez si ce sa raspund la problema care mi-a ridicat-o avocatul lui? Ce sa invoc, ca argumentatie, ca sa i se respinga exceptia si sa mi se admita mie cererea?!
Multumesc anticipat.



Cel mai recent răspuns: Isabela68 , utilizator 19:55, 12 Noiembrie 2008
Cred că ar fi trebuit să chemaţi în judecată societatea, ea fiind cea care trebuia să vă plătească dividendele, nu fostul asociat.

Dacă dosarul a fost trimis spre soluţionare Secţiei comerciale, înseamnă că litigiul este privit ca unul comercial. ªi eu cred că este aşa.

Pe de altă parte, excepţia invocată, chiar dacă va fi admisă, nu duce la soluţionarea pe fond a litigiului. Inadmisibilitatea acţiunii aflate pe rol nu înseamnă că, după îndeplinirea procedurilor legale, o nouă acţiune nu este posibilă şi, în principiu, admisibilă.

Liviu S.Bordaş
themis a scris:
Cred că ar fi trebuit să chemaţi în judecată societatea, ea fiind cea care trebuia să vă plătească dividendele, nu fostul asociat.

]Am chemat in judecata societatea, impreuna cu fostul asociat. Deci, pe amandoi!

Dacă dosarul a fost trimis spre soluţionare Secţiei comerciale, înseamnă că litigiul este privit ca unul comercial. ªi eu cred că este aşa.


Dosarul a fost trimis Tribunalului , in urma incadrarii d.p.v. material, suma depasind 1 mld.

Pe de altă parte, excepţia invocată, chiar dacă va fi admisă, nu duce la soluţionarea pe fond a litigiului. Inadmisibilitatea acţiunii aflate pe rol nu înseamnă că, după îndeplinirea procedurilor legale, o nouă acţiune nu este posibilă şi, în principiu, admisibilă.


Am platit o groaza de bani taxa de timbru si nu-mi permit in acest moment sa-mi angajez aparator ! Pe asta mizeaza si fostul meu asociat , ca nu voi mai avea posibilitatea sa-mi recuperez acesti bani , care mi se cuvin in mod legal !
Daca mi se respinge actiunea nu ma ajuta cu nimic acest lucru si faptul ca mai pot sa-l dau din nou in judecata, din moment ce nu voi mai avea banii necesari pentru taxa de timbru !!
Pe mine ma intereseaza in aces moment ce pot face concret ca sa-l combat si ce argumentatie sa aduc in sprijinul meu ! in sensul ca instanta sa-i respinga aceasta exceptie invocata, si anume ca eu eram obligat sa-l notific. Eu consider ca este un drept al meu si nu aveam de ce sa-l notific . Eu nu am avut "relatii comerciale" cu asociatul meu, nu s-au derulat intre noi contracte, ca sa fiu nevoit sa-i aduc la cunostinta ca daca in termen de ...nu-mi achita sumele restante, il voi actiona in justitie. Pur si simplu, doresc sa beneficiez de un drept pe care calitatea mea de asociat mi-l confera , conform Legii 31/90.
Am mare nevoie de orice sfat !
Mi-as dori ca si d-na Andreea Lisievici sa vizioneze acest mesaj si sa-mi spuna ce pot face in situatia data.
Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2008
ContSters20980, utilizator
Poate că era mai util să depuneţi o plîngere penală pentru gestiune frauduloasă, delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi să vă constituiţi parte civilă în privinţa dividendelor datorate.

Plata dividendelor de către societate este privită ca fiind o obligaţie comercială pentru societate, de unde derivă, în mod firesc, că ea este supusă, pentru toate părţile, legii comerciale. Există discuţii teoretice cu privire la natura comercială sau necomercială a obligaţiei de plată a dividendelor, dar se susţine, majoritar, cu destul temei, natura comercială derivînd din faptul că izvorul dreptului la dividende îl constituie actul constitutiv al societăţii.


Pînă la urmă, neangajarea unui avocat se dovedeşte mai costisitoare decît plata onorarului.

Liviu S.Bordaş
Pe langa toate pe care le-ati aflat mai sus va trebui sa verificati si termenul de prescriptie de 3 ani, care curge de la data la care s-a luat hotararea de acordare a dividendelor.
In materie comerciala este obligatorie concilierea directa. Incercati sa trimiteti invitatia la conciliere acum in timpul procesului, pentru a acoperii lipsa acesteia, dar nu e sigur ca va functiona.
Actiunea pentru plata dividendelor restante trebuia indreptata impotriva societatii, nu si a asociatului, iar litigiul este comercial. Faptul ca asociatul a savarsit un fals si a ridicat dividendele in locul dvs nu are legatura cu plata dividendelor de catre societate, si dupa cum a spus si Liviu este chiar o problema de drept penal. Ar trebui ca macar acum sa faceti o plangere penala impotriva lui, nici macar nu are prea mare relevanta daca incadrati gresit infractiunea savarsita, deoarece in cursul urmarii penale organele de cercetare fac incadrarea corecta.

Daca se dovedeste ca banii sunt la asociat, atunci societatea nu va datoreaza nimic si litigiul a fost prost conceput si indreptat. In aceasta situatie diferendul era numai cu asociatul, este civil, si nu priveste plata dividendelor, ci a unui folos necuvenit. Ca sa ma fac mai bine inteleasa, nu conteaza ca asociatul are acei bani din dividendele dvs sau din vanzarea unui imobil in numele dumneavoastra, conteaza ca are niste bani care nu ii apartin si care trebuie sa vi-i predea.

Privind litigiul deja inceput si lasand la o parte partea concilierii, societatea poate iesi rapid din joc, avand in vedere efectuarea platii (chiar catre persoana gresita). Pe de alta parte, asociatul nu are legatura cu plata dividendelor, deoarece aceasta e o obligatie a societatii... Dupa cum vedeti, pe baza celor expuse aici nu prea va dau sanse de succes.... :(

PS: Nu am observat in mesajul dvs daca exista hotarari ale adunarii generale in perioada 2005-2008 pentru acordarea dividendelor aferente anilor financiari 2004-2007. In plus, daca in contractul de cesiune nu ati prevazut ca vi se cuvin proportional sau total dividendele pe 2007, atunci nu aveti dreptul la dividende pe acest an, deoarece prevede ca in cazul cesiunii dividendele se cuvin cesionarului (dobanditorului).

Alte discuții în legătură

Cesiune actiuni oct.2008- dividende 2006 leca_aurelia leca_aurelia O societate cu 2 persoane juridice din Ungaria, firma infiintata in 2005, cesioneaza partile sociale la 3 actionari persoane fizice straine la data de 31 ... (vezi toată discuția)
Cesiune srl, rog lamuriri... hemilio hemilio In iunie 2005 s-a cumparat un SRL, schimbare denumire societate, sediu social, in actul aditional la actul constitutiv s-a facut o mentiune ca asociatul ... (vezi toată discuția)
Plata dividende Isabela68 Isabela68 Am fost asociat intr-un SRL pana in decembrie 2007, cand am cedat cele 50 % parti sociale celuilalt asociat. Din 2002 eu nu am ridicat cota parte din dividende ... (vezi toată discuția)