In iunie 2005 s-a cumparat un SRL, schimbare denumire societate, sediu social, in actul aditional la actul constitutiv s-a facut o mentiune ca asociatul continuator nu raspunde de situatia societatii de dinainte de vanzare. ANAF a eliberat un certificat de atestare fiscala cum ca la 31.05.2005, societatea nu avea datorii fiscale; in concluzie la 22.06.2005, societatea era vanduta si toate mentiunile facute in Reg Com.
In 04.07.2005, asociatul vanzator a depus la ANAF o gramada de declaratii pentru perioada 2004-2005, semnate de el si stampilate cu vechea denumire a societatii, declaratii din care rezulta impozit pe dividende de plata;pe scurt, acesta a depus delaratii fiscale dupa ce a vandut societatea, sume care bineinteles ca nu apar in ultima balanta de verificare pusa l adispozitia cumparatorului.
Intrebarea mea ar fi daca noul asociat poate fi considerat raspunzator de aceste sume, deoarece apartin perioadei dinaintea vanzarii.Multumesc pentru ajutor, sper ca am fost destul de explicit.
Din cîte ştiu eu, impozitul pe dividende se reţine de către societatea comercială, tot ea fiind ţinută de virarea acestuia.
Dacă e aşa, scietatea este bună de plată.
Sigur, vă veţi putea îndrepta împotriva fostului asociat în temeiul contractului de cesiune, invocînd faptul că, dacă aţi fi cunoscut situaţia reală, fie nu aţi fi cumpărat părţile sociale, fie aţi fi plătit un preţ mai mic. Ceea ce puteţi invoca este vicierea consimţămîntului prin dol. Dar, dacă au trecut mai mult de trei ani de la data cînd aţi luat cunoştinţă de manopera dolosivă, vă veţi lovi de prescripţia extinctivă a dreptului la acţiune.
Vanzare firma
irina lll
am nevoie de un sfat, fratele meu a cedat firma pentruca nu mai putea sa o sustina, la registrul comertului si cu act notarial, noul administrator a preluat ... (vezi toată discuția)