Am fost angajata cu carte de munca prin conventia de la data de 16-08-2010,la varsta de 51 de ani.La data de 8-02-2012 am fost informata ca s-a desfiintat punctul de lucru datorita insolventei de plata si se modifica contractul individual de munca pe o perioada de 60 de zile (temporar).In Informarea primita se pomeneste de art 17 si art 42,43,44 din Codul muncii.Pentru perioada aceasta de 60 de zile mi s-a spus ca voi fi delegata la un alt punct de munca al aceleiasi societati situata la o distanta de 70 de km departare sau am posibilitatea de a face cerere de concediu fara plata pe aceasta perioada.Datorita faptului ca distanta este prea mare,programul de lucru ese inadegvat 7-19 sau 19-7 (program de lucru 12 ore cu 24 liber),iar seara nu am mijloc de transport spre locuinta,am preferat sa solicit concediu fara plata.Oricum nici datorita conditiilor meteorologice nu puteam face naveta 140 km dus-intors. Mai mentionez ca impreuna cu ceilalti colegi nu ne-am primit drepturile salariale restante si nici concediu de odihna pentru perioada cat am fost angajata.Rugamintea mea este daca se poate sa-mi spuneti daca am dreptul la somaj si daca mai pot recupera drepturile salariale cuvenite.Am colegi carora li s-a acordat somaj ,mie mi s-a spus ca nu am dreptul datorita tipului de contract conventie.
Despre ce conventie este vorba ? ... din cate am inteles , este vorba despre o concediere ca urmare a desfiintarii postului - acest lucru este posibil numai daca aveti incheiat un c.i.m. ...daca s-a incheiat un altfel de contract, atunci nu se poate vorbi despre concediere ...
Am fost angajata ca persoana cu varsta peste 45 de ani conform
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Din cate am inteles ei nu au dreptul sa ma dea in somaj mai devreme de 2 ani de la data semnarii contractului de munca deoarece trebuie sa restituie acesti bani.
Plus ca ca desi au beneficiat de aceasta subventie nu am primit salariu pe 2 luni si nu am primit nici concediu de odihna din data de 16 august 2010 pana acum.
Asa este, angajatorul daca va înceteazã raportul de muncã anterior termenului de 2 ani, este obligat sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc in baza art.65 alin.1 C.mun.
Pentru neplata salariului puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune impotriva fostului angajator ...
Daca indepliniti conditiile pentru somaj , atunci veti putea beneficia de acesta.
Multumesc frumos pentru raspuns. In legatura cu somajul tocmai aceasta este problema deoarece mi s-a spus ca cei angajati conform acestei conventii ( angajarea persoanelor peste 45 de ani ) nu au dreptul la somaj si nu stiu daca este adevarat sau nu. Din ce stiu eu persoanele care au lucrat cel putin12 luni au dreptul la somaj,insa eu am lucrat 18 luni si nu am primit nici macar concediu de odihna in aceasta perioada. Multumesc inca odata !
Nu exista nicio prevedere legala care sa dispuna ca nu aveti dreptul sa beneficiati de somaj , daca angajatorul dvs a avut incheiata o conventi cu AJOFM, in acest caz.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj
olguta79
Daca sunt in somaj si sunt angajata de o firma pe 8 ore, firma respectiva primeste cei 500 lei de la stat?Ma pot anagaja si la o alta firma pe 2 ore/zi? (vezi toată discuția)