avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale comodat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

comodat

ce riscuri reprezinta un contract de comodat? un amic vrea ca firma lui sa aiba sediul in apartamentul meu.ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Cosmin Sighiartau , Consilier juridic 19:37, 13 Mai 2009
In contractul de comodat nu exista riscuri majore.Daca apelati la un notar public sau la un avocat pentru incheierea acestuia totul va fi o.k.Este in contract cu titlu gratuit, nu se transmite proprietatea si nu presupune plata unei chirii.Se pot deconta pe firma, cheltuielile de intretinere, utilitati si amenajari.
Atentie la durata contractului.Cu cat mai scurta, cu atat mai bine pentru proprietar.
Succes.
Contractul de comodat e un contract de folosinta gratuita care nu implica nici un risc. Fiind vorba de sediul social pt acea firma sfatul meu e, daca tto vreti sa va ajutati prietenul, faceti contractul pe o perioada de minim 5 ani, altfel va trebui dupa expirarea contractului sa mearga iarasi la ORC si sa schimbe sediul social sau sa ii prelungeasca activitatea. In caz contrar se poate trezi cu firma dizolvata pentru neindeplinirea unor conditii din L 31 .. inexistenta sediului social.

Cat despre intocmirea acestui contract de catre un avocat sau un notar .. nu cred ca e cazul, inseamna o cheltuiala nejustificata. Gasiti peste tot unmodel de contract de comodat, va scrieti numele la "partile contractului", adresa si durata contractului si gata.

Daca nu costa mult .. puteti apela si la un avocat .. astia sunt mai ieftini ca notarul (cu mult) si totusi merita intocmirea lui intr-un mod cat mai specizlizat dpdv juridic (dar nu e obligatoriu)

Buna ziua,

Imi puteti spune va rog daca un contract de comodat ce are ca obiect un apartament, poate avea un pret care sa nu fie impozabil?

Multumesc anticipat,
Odata ce pui un pret nu mai este contract de comodat , sau platesti impozit pe suma declarata .
Stimata AndreeaAI ... trebuie sa va definiti concrect ceea ce doriti:
- fie doresti cedarea folosintei apartamentului , caz in care nu ai pretentii materiale inscrise in contract (COMODAT inseamna folosinta gratuita)
- fie doresti incasarea unui pret pentru inchirier, dar pentru orice suma trecuta in contractul de inchiriere trebuie sa platesti un impozit.

Daca doresti totusi sa platesti o suma mai mica, va recomand trecerea unui pret modic, dar care nu poate fi mai mic decat cel stabilit de catre administratia locala.

Daca contractul nu are pret este contract de comodat, daca adaugati si capitol privind pretul inchirierii contractul devine contract de inchiriere. Puteti totusi sa faceti un contract e comodat, iar suma pe care o pretindeti sa va fie platita fara insa a fi mentionata in acte, dar in acest caz cel care va plateste pretul nu va putea deduce cheltuiala respectiva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat rams1899 rams1899 Buna ziua, Care este cea mai buna varianta de contract,comodat sau inchiriere,pentru un apartament cu doua camere,o camera pentru locuit si o camera pentru ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat locuinta OIL OIL DACA INCHEI IN CONTRACT COMODAT LOCUINTA IN CALITATE DE COMODANT, AM OBLIGATIA INREGISTRARII LA FISC ? ACESTUI CONTRACT II TREBUIE NEAPARAT AVIZUL NOTARULUI ? (vezi toată discuția)
Masina inchiriata firmei proprii DAIANA_ DAIANA_ Buna dimineata, Am si eu nevoie de cateva sfaturi cat mai urgent. V-as ruga sa- mi dati cateva detalii despre ce presupune inchirierea masinii proprii de ... (vezi toată discuția)