avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire (posibil) ilegala/gresita - recuperare sume
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire (posibil) ilegala/gresita - recuperare sume

Buna ziua tuturor,

Am o noua situatie ciudata dupa cum urmeaza:

Credit luat de la firma ABC. Firma ABC dispune poprirea conturilor/sumelor debitorului.

Debitorul are urmatoarele venituri:
- pensie in cuantum de 740 lei
- ajutor social pentru persoane cu handicap in cuantum de 234 lei

Ambele sume sunt virate in acelasi cont de la banca BBB

La casa de pensii este facuta de mai multe luni o poprire in cuantum de 124 lei de catre creditorul A.

Avand aceste date enunt acum problemele:

1. In luna ianuarie 2012 (cand s-a dispus poprirea de catre ABC) prima poprire apare dupa ce s-a retras deja pensia.

In data de 19.01.2011 se vireaza ajutorul social in valoare de 234 lei si se face prim poprire conform extrasului de cont.

Prima observatie este ca poprirea este facuta pe o suma care nu este urmaribila.

- Poprirea este de aproximativ 33% din suma existanta in cont de 243.53 lei (ajutorul social plus disponibilil din cont de 9.53 lei), mai exact 81.00 lei in cont ramanand suma de 162.53 lei.

A se observa ca suma este rotunjita superior, valoarea reala a popririi trebuind sa fie de (243.53/100) * 33 = 80.36. Chiar daca suma luata in plus este derizorie vreau totusi sa cred ca nu oricine poate sa ia oricand orice suma fara nici un temei legal.

Insa problema majora nu este aceasta ci faptul ca la numai 6 zile de la prima poprire, mai exact in data de 25.01.2012 se debiteaza o noua suma in cuantum de aproximativ 33% din disponibilul din cont, mai exact 54.00 lei.

Mentionez ca intre cele 2 perioade (19.01-25.01) nu au intrat alte sume in cont care sa justifice macar partial cea de-a doua debitare, in cont ramanand suma de 108.53 lei.

A se observa ca iarasi suma a fost rotunjita superior, 33% din suma ramasa in cont insemnand de fapt (162.53/100)*33 = 53.63.

In concluzie:

1. s-a pus poprire pe o suma care nu este urmaribila - ajutor social persoane cu handicap

2. pe aceeasi suma s-a pus poprire de 2 ori in interval de 6 zile.

3. valorile poprite sunt rotunjite superior, ceea ce chiar si in cazul unor sume care ar fi putut poprite insemna depasirea maximului de 1/3 din suma.


Acum trecem la luna februarie 2012.

O mentiune: in momentul in care m-am prezentat la banca pentru a scoate banii de la ghiseu domnisoara/doamna de acolo mi-a comunicat ca nu exista nici un ban ramas in contul respectiv desi in realitate ramasese un sold in valoare de 108.53 lei. Nestiind de aceea suma si crezand ca s-a pus poprire pe toata suma aferenta ajutorului de handicap, suma d e108.53 lei a ramas in cont pana in data de 15.02.2012 cand ne-am dus iarasi la banca pentru a putea scoate pensia.

In acest moment am constatat (in urma extraselor) urmatoarele:

- a fost facuta poprire de catre acelasi creditor pe aceeasi suma

a) la Casa de Pensii care vireaza banii in contul deschis la banca BBB in valoare de 155 lei la care nu am idee ce procent s-a aplicat (nu corespunde ca suma nici unui procent de 33% nici unui procent de 50% cumulat cu cealalta poprire).

b)diferenta de 461.00 lei a fost virata catre banca BBB unde iarasi s-a aplicat o porire, de aceasta data aplicandu-se LA SOLD si nu la suma virata de catre Casa de pensii. Mai exact s-a aplicat o poprire de aproximativ 33% din suma virata de Casa de pensii (461.00 lei) plus soldul din luna anterioara de care nu stiam (108.53 lei). Poprirea a fost in valoare de 189.00 lei, observandu-se iarasi rotunjirea superioara a sumei poprite. Suma poprita trebuia sa fie (incluzand si soldul) de ((461.00+108.53)/100)*33 = 187.94 lei.
In cont a ramas suma de 380.53 lei care s-au retras.


In concluzie:
1. s-a pus dubla poprire , atat la Casa de pensii cat si la banca BBB

2. la banca BBB s-a pus poprire pe sold si nu pe suma

3. valoarea poprita este rotunjita superior, de aceasta data cu aproape 3 lei ceea ce mi se pare o ilegalitate si un abuz.





Per total, in cele 2 luni (ianuarie si febriarie) au fost poprite sume in cunatum total de 324 lei peste limita admisa , considerand ca poprirea facuta la Casa de pensii este cea corecta.

In cursul saptamanii trecute am reusit sa ajung la directorul bancii BBB care a fost suficient de amabil si m-a ajutat trimitandu-ma la executorul respectivei banci.

Executorul a luat legatura telefonic cu executorul care se ocupa de acest dosar (minune, eu in 3 saptamani nu am reusit sub nici o forma) si am primit promisiunea (vineri) ca va dispune desfiintarea (inchiderea) popririi de le banca BBB ramand poprire doar la Casa de pensii, cum este si normal.

La intrebarea: "Si ceilalti bani care au fost luati in plus?" mi s-a raspuns cu "Banii luati raman buni luati".

Am revenit la Director care mi-a spus ca "teoretic se pot recupera dar practic ..." si mi-a zis ca daca vreau, pot depune o notificare catre ei.

Acum, cerandu-mi scuze pentru mesajul foarte lung si detaliat am rugamintea sa ma indrumati cu urmatoarele probleme:

1. Cum pot recupera sumele luate gresit (abuziv)?
Aici cred ca am gasit acum cateva zile o lege pe internet care era de prin ianuarie 2012 daca nu ma insel in care era specificat ceva legat de dubla poprire, cum ca ar fi obligati ca in termen de 5 zile de la ...ceva (depunerea unei notificari cred) sa returneze banii luati in plus. Din pacate nu mai gasesc respectiva lege. Daca ma puteti indruma ar fi super.


2. Cum pot proceda in cazul in care pe data de 19 se va vira iarasi ajutorul social si va fi din nou poprit (in cazul in care nu a fost ridicata deja poprirea la banca BBB)?

3. Si pentru ca am un simt al "dreptatii" as dori sa stiu cine este vinovat (sau cum pot afla cine este vinovat) si cum pot face sa fie sanctionat atat pentru cele 2 popriri aplicate in decurs de 1 saptamana, pe aceeasi suma cat si pentru rotunjirea superioara a sumelor fara nici un temei legal.

Stiu ca sansele sa se intample ceva sunt minime insa macar voi incerca, nu cred ca trebuie sa acceptam orice abuz.

Va multumesc din suflet pentru timpul acordat si va doresc o Duminica cat mai placuta.

Cu stima,
Lucian
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 16:56, 19 Februarie 2012
Da. S-a reazolvat cu bine modul de aplicare propririi, fara sa se impuna asupra sold la banca. Acum, trebuie sa se aclare si cu sumele platite in plus, si asta o face executorul cu care a vorbit cel de la banca prin contestatie expunand fapte asa cum a spuso dv, fara temeile juridice. El trebuie sa se clarifice nu doar pentru viitor si pentru trecut, si asta o va face prin impunere casei de pensiiobligatia de a retorna bani sau prin amanare pana la suma respectiva propriri urmatoare.
Multumesc pentru raspuns.

Insa cine trebuie sa faca contestatie si unde? In temeiul carei legi? In cat timp trebuie stornata suma poprita in plus? Totusi suntem la inceputul lunii si per total se poate ajunge la circa 500 ron popriti in plus pe langa ce e legal ceea ce inseamna enorm de mult pentru subzistenta minima a oricarei persoane.
Dv. la adresa executorului.Nu e nevoi de un temeiul specific.
Dv. vrea sa-i spun ca Ordonanta Guvernului nr. 2/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 71, din 30 ianuarie 2012, a stabilit o procedura pentru a recupera sume poprite care s-au efectuat gresit, plus dovenzile. E vorba de o modificare al codului de procedura fiscala. Dar cazul dv este aferent la o restanta de natura contributiva sociala, ce deocamdata nu este cuprinsa in normele fiscale decat stiu eu, se prevede intrun viitor apropiat. Daca li era aplicabila aceasta noutati legala, administratia fiscala ar fi obligata sa va inapoieze bani in termen de cinci zile.
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire indemnizatie persoana cu handicap Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua tuturor. Am urmatoarea situatie: Tatal meu a facut un credit pe care nu l-a mai platit dupa o perioada. De curand, executorul judecatoresc a ... (vezi toată discuția)
Popriri multiple la o pensie de varsta,in valoare de 997lei/luna Tasha18 Tasha18 Buna ziua,la o pensie de varsta,in valoare de 997lei,dupa toate majorarile facute,si dupa 35 de ani de munca,recunoscuti la calcularea pensiei,as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie de handicap, este legal? Flori_ Flori_ Buna ziua, Va cer sfatul in urmatoarea problema: Sunt pensionata de boala (tetrapareza, Cf Legii 263/2010) si primesc pensie de invaliditate 911 lei + ... (vezi toată discuția)