avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire indemnizatie persoana cu handicap
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire indemnizatie persoana cu handicap

Buna ziua tuturor.

Am urmatoarea situatie:

Tatal meu a facut un credit pe care nu l-a mai platit dupa o perioada.

De curand, executorul judecatoresc a infiintat poprire, trimitand catre toate bancile decizia respectiva si a primit si tatal meu copii dupa acele instiintari.

Veniturile tatalui meu sunt:

- pensie in valoare de 740 lei
- ajutor social pentru persoane cu handicap (este surdo-mut) de 234 lei

Ambele sume sunt virate in acelasi cont deschis la o banca: pensia este virata de casa de pensii iar ajutorul social este virat de catre DJAS daca nu ma insel.

Ei bine, din ce stiu eu suma provenita din ajutorul social nu poate fi urmarita din 2 motive:

- este acordata pe baza unei legi speciale (aici nu sunt sigur daca este asa_)
- este de o valoare mai mica decat salariu minim net pe economie si poate fi urmarita doar suma ce depaseste jumatate din salariu minim net. In cazul sumei de 234 lei, nu se depaseste deloc jumatate din salariu minim net deci nu poate fi urmarita.

Ei bine, in data de 12.02 a fost virata pensia, nu s-a oprit nimic. In data de 19.01 a fost virat ajutorul social si a fost facuta poprire pe intreaga suma, respectiv 234 lei.

Este legala aceasta poprire?

Mentionez ca tatal meu mai are infiintata o poprire la casa de pensii pe suma de 115 lei din cuantumul pensiei, restul virandu-se la banca respectiva in cont, mai exact suma de 625 lei.

Am fost la banca si mi sa spus ca poprirea se face din toate sumele intrate in acel cont indiferent ca sunt pensii sau ajutoare sociale.

Aici este o contradictie cu legea rederitoare la ajutorul social.

In concluzie:

Este legala aceasta poprire?

Se poate face poprire pe toate sumele intrate in cont, indiferent de sursa lor sau banca trebuie sa faca diferentierea lor?

Legea spune ca in cazul in care suma primita este mai mica decat salariu minim net pe economie, aceasta nu poate fi urmarita decat partea ce depaseste jumatate din minimul net pe economie.


Aceasta lege se aplica la cumulul sumelor primite, sau la fiecare suma in parte?


Varianta 1:

Se ia pensia: depaseste salariu minim net - se poate urmarii pana la 1/3 din valoare (iar in cazul mai multor creditori pana la 1/2 din valoare).

Se ia ajutorul social: nu depaseste salariu minim net , ce depaseste jumatate din salariu minim net este 0, deci nu se poate face nici o poprire.

In concluzie, se poate face poprire pe 1/2 din pensie, mai exact pe 370 lei. Regia autonoma are o poprire de 115 lei, deci cel de-al doilea creditor poate pune poprire pe diferenta : 255 lei.

Poprirea se poate face numai din suma virata ca pensie, nu se poate atinge de ajutorul social.



Varianta 2:

Se ia pensia: 740, se aduna cu ajutorul social 234 = 974 lei total.

Se poate face poprire pana la maxim 1/2 din suma totala , fiind 2 creditori deci se poate opri pana la 487 in total. Poprirea de la regia autonoma este de 115 lei deci cel de-al doi-lea creditor poate sa puna poprire pe diferenta de 372 lei.


Din punctul meu de vedere prima varianta este cea corecta pentru ca legea se refera la sume, nu la cumul de venituri.


In cazul in care prima varianta este cea corecta, ce trebuie facut pentru recuperarea sumei poprite abuziv (234 lei reprezentand ajutorul social pentru persoane cu handicap)?

Asadar, cu scuze pentru mesajul lung, am rugamintea sa ma lamuriti.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
Lucian_bz, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:01, 30 Ianuarie 2012
Indemnizatia de handicap nu e un venit urmaribil , nu se ia in calcul. Se poate retine pana la jumatate din venitul din pensie.
Mai departe, aveti de ales.. ori faceti contestatie la executare( puteti vb in prealabil cu executorul care v-a somat), ori depuneti cerere la casa de pensii si la DGASPC sa va vireze banii prin mandat postal si nu prin banca.
Multumesc de raspuns.

Inseamna ca am inteles bine.

Insa banca spune ca nu are de unde sa stie ce fel de venit a fost respectivul ca la ei apare ca fiind virat de catre DGASPC ca "drepturi salarii".

Fiind ambele sume virate pe acelasi cont, la date diferite, nu poate banca sa faca diferentierea?


Esta vina bancii ca a virat banii respectivi catre debitor? Daca nu, cine este de vina si cum pot recupera aceea suma de 234 lei reprezentant indemnizatia de handicap?

Catre cine trebuie sa fac contestatie la executare?


Multumesc inca odata.




Pt banca nu conteaza ce reprezinta sumele ce intra intr-un cont , primeste de la executor hartie si se conformeaza.
Contestatia o depuneti in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei la instanta de executare ( judecatoria in circumscriptia careia se va face executarea )




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire (posibil) ilegala/gresita - recuperare sume Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua tuturor, Am o noua situatie ciudata dupa cum urmeaza: Credit luat de la firma ABC. Firma ABC dispune poprirea conturilor/sumelor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. 2 pensionari au făcut un credit la banca transilvania ... andreearm andreearm Buna ziua. 2 pensionari au făcut un credit la banca Transilvania , au plătit un an apoi nu au mai reușit . Au primit Înștiințare de la recuperatori ca li ... (vezi toată discuția)
Poprire pe pensie reluytg reluytg buna seara,mama mea are un credit la cetelem la care nu a mai platit de 4 luni,acum a sunato si a anuntato ca ia pus oprire pe pensie 350lei,valoarea ratei ... (vezi toată discuția)