As dori daca se poate sa ma lumineze si pe mine cineva.Am mai intrat pe un forum de contabilitate dar fara raspuns.
Asadar am avut un concediu medical de 10 zile.La intoarcere am fost pus de catre sefa de magazin sa aleg intre concediul medical si retinere de bonuri sau concediul de odihna si toate bonurile.Acum am avut o colega an aceeiasi situatie cu concediul medical de 10 zile fiind operata ,dar a primit toate bonurile ,si salariul intreg,si a luat si concediul de odihna intreg.Mentionez ca nu exista diferenta la contractul individual de munca ,amandoi fiind pe aceeasi functie dar in schimburi diferite,Eu avand si vechime mai mare in cadrul institutiei.
As dori sa stiu in baza carei legi se aplica acordarea bonurilor de masa vizavi de concediile medicale si cele de odihna,sau cum se calculeaza acestea-???
2.sunt casier la magazin si dupa cum se stie omul mai lasa maruntis ,asa ca la sfarsitul zilei de munca la predarea banilor ,dupa ce se face casa ai cu 3,4 6 lei in plus(deci nu lipsa in gestiune).sefa de magazin ia ea acesti bani (surplusul) trece in caiet si ai pune la ia in portmoneu si zice ca pastreaza acesti bani daca se iese lipsa in timpul lucrului.Dar noua ni se opreste lunar cate 15lei drept garantie.Este legal sa se opreasca acesti bani (surplusul) si garantia care de aproape doi ani se opreste si nu este mentionat in contractul de munca.
Va rog ,astept .
Multumesc!
Bonurile se acorda pentru zilele efectiv lucrate, deci nu le puteti primi in timpul CO si nici in timpul CM. Nu trebuie sa acceptati vreodat CO in loc de CM, pentru ca astfel pierdeti zilele de concediu de odihna. Dvs cand va imbolnaviti aveti dreptul la CM, nu trebuie sa va consumati CO cu boala.
Garantia de 10 % din salariu se opreste in limita a 3 salarii ale gestionarului, si numai pentru persoanele care sunt angajate in functia de gestionar.
Maruntisul care va ramane la sfarsitul zilei se inregistreaza in mod normal in contabiliatea firmei, dar probabil ca sefa de magazin abuzeaza de functia ei de sefulet si isi insuseste banii - putin probabil ca in cazul unui prejudiciu sa acopere cu acest maruntis lipsa din gestiune, precis ca vi se va imputa voua, gestionarilor.
In orice caz, cu 15 lei garantie veti ajunge la o garantie de 3 salarii cam in 20 de ani..:D deci vi se va retine inca o gramada de timp. Mie una nu-mi suna bine aceasta suma de 15 lei, ar trebui sa fie de 10% din salariu. Apare pe statul de plata ce element distinct sau pur si simplu primit cu 15 lei mai putin la salariu??
Important este ca acesti bani sa se vireze in contul de garantie al fiecaruia dintre voi deschis la o banca, si sa beneficiati de dobanda aferente banilor. Garantia ramane proprietatea dvs, chiar daca pe durata contractului de munca ramane la dispozitia angajatorului pentru a acoperi eventuale prejudicii in gestiune.
Art 10 din Legea nr 22/1969 , stipuleaza ca angajatorul poate solicita pt angajarea unei persoane in functia de gestionar , poate pretinde acestuia , 2 feluri de garantii :
- garantie in numerar , o suma de bani care sa reprezinte echivalentul a trei salarii , suma care trebuie depusa de gestionar odata cu semnarea contractului individual de munca , fie angajatorul poate retine din salariu o suma reprezentand garantie materiala , nu mai mult de 10% din salariu si nu peste echivalentul a trei salarii ; aceste sume se vor depune la banca sau la cec , unde se va crea un cont ( depozit ) pe numele salariatului caruia i s-a retinut garantia .
- garantii suplimentare in functie de marimea gestiunii( valoarea bunurilor gestionate) , angajatorul poate pretinde angajatului in functia de gestionar
da cei 15 lei sunt trecuti pe fluturasul de salariu .Dar nu stiu daca acesti bani au fost trecuti in vre-un cont pe numele meu asa cum se mentioneaza mai sus.Cum as putea sa aflu?
Contul este deschis pe numele angajatului la dispozitia angajatorului. Daca nu vi s-a solicitat actele necesare deschioderii unui cont si nu ati semnat o cerere pentru deschiderea contului, cu siguranta acei bani nu sunt depusi in cont.
Intrebarea este daca pe statul de plata este evidentiata aceasta retinere salariala? Daca nu, pastrati cu grija acei fluturasi pe care ii primiti la salariul. Nu stiu cum arata acestia , dar in eventualitatea unui litigiu in instanta acestia pot constitui o proba scrisa sau macar un inceput de proba scrisa.
Salariu luat cu japca
floryi
eu am 1600 ron salariul pe cm, deci brut inseamna 1151 ron, angajatorul meu mi-a luat 131 ron si in locul lor imi da bonuri de masa;daca imi iau co imi opreste ... (vezi toată discuția)
Garantii - angajat
hajnyci
Buna ziua!
In cazul in care un angajat nu este gestionar, se poate retine sume din salariu cu titlu de garantie? Care act normativ prevede?
Multumesc ... (vezi toată discuția)