avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatii in care se dispune Custodie unica in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatii in care se dispune Custodie unica in conditiile noului cod civil

Buna ziua,

Am un baietel de 1 an si 2 luni, nu am fost casatorita cu tatal copilului, nu am locuit impreuna niciodata, el nu a dorit copilul si ne-a despartit cand eu eram insarcinata in 6 luni. El a recunoscut copilul iar acum sunt in proces cu el pentru stabilirea domiciliului copilului, incredintarea acestuia spre crestere si educare mie si obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere, deoarece nu a contribuit cu nimic niciodata de cand s-a nascut copilul si pana in prezent. El a facut o intampinare la cererea mea de chemare in judecata si a solicitat custodie comuna si program de vizita 4 zile pe saptamana adaugand la dosar extrase de cont prin care sa dovedeasca ca plateste lumina, telefon, asigurare de viata, nu stiu ce credite. Am doua intrebari si anume: Ce sanse am sa obtin custodia unica a copilului si Daca pot sa obtin un cuantum maxim al pensiei de intretinere adica 25% din venitul lui. Salariul de incadrare al lui lunar este de 7000 ron iar conforma extraselor de cont depuse la dosar viramentul salarial este in medie de 8000 ron. Deci pensia de intretinere pentru copil ar trebui sa fie calculata in functie de adeverinta de salariu sau de veniturile lunare realizate? Oricum ar fi, cuamtumul pensiei ar putea fi intre 1700 si 2000..daca nu se iau in calcul cheltuielile, care conform inscrisurilor depuse de el la dosar sunt in medie de 3000 ron lunar.
Cred ca este important sa mai mentionez ca in urma cu 5 luni s-a insurat cu o fata bogata cu venituri salariale de minim 3000 euro (lucreaza intr-o multinationala intr-o pozitie de top management la nivel european), deci nu se pune in discutie ca ar trebui sa o intretina pe ea.
Va multumesc anticipat pentru ajutor:D
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
luana_baciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 22:15, 20 Februarie 2012
Daca tatal copilului nu este de acord ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de Dvs., cel putin ACUM, nu aveti nici o sansa sa obtineti ceea ce va doriti.
Puteti obiecta doar la programul de vizita, unde oricum va obtine standardul-2 weekenduri lunar, cu luarea copilului la domiciliul sau si jumatate din vacante, in perioada prescolara si scolara a copilului.
In ce priveste pensia alimentara, se acorda 25% din venitul sau, pana are numai acest copil.
Cand i se naste al doilea, al 3-lea, etc. procentul scade.
Mai exista un mic amanunt: domnul are posibilitatea sa nu plateasca lunar pensia alimentara, fiindca legea prevede ca se considera abandon de familie doar daca nu plateste doua luni CONSECUTIV, deci daca una plateste, alta ba, ramaneti cu ce a dat.
Succes!
Nu prea exista riscul sa nu plateasca, are loc de munca stabil , i se pune direct poprire pe salariu.
Pensia se va stabili in procent max de 25% din venitul net lunar, se va tine cont de nevoile minorului , dar si de posibilitatile taticului.

(In lege nu exista cuvantul " consecutiv", e doar interpretarea unora
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească )
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
Eu am avut de curand un caz in care instanta a refuzat cererea mamei de instituire a pensiei de intretinere si a dispus executarea obligatiei de intretinere in natura, desi tatal nu primise locuinta copilului.
Art. 530. -
(1) Obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională
regula este se plateste in natura. doar daca demonstrati ca nu a contribuit cu nimic aveti sanse...desigur depinde si de instanta( spre exemplu , la Judecatoria sector 6 Bucuresti ati obtine ffff. usor plata in bani si exercitarea autoritatii exclusive la dvs....sau la Sector 3..)
Referitor la custodia unica nu aveti sanse.
In privinta pensiei in mod sigur aveti sanse in raport de inscrisurile care ii dovedesc veniturile.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retro? crisdario crisdario Am pe fond un proces de incredintare minor,pensie alimentara si cheltuieli de judecata.Nu avem avocati niciunul,ea are dreptul sa ceara cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere (moștenire) ContSters495516 ContSters495516 Prin hotărâre de divorț am obținut custodia copilului în vârstă de 12 ani (acum). Din nov. 2016 și până astăzi tatăl lui nu mi-a dat pensia lunara ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ramona_1984 ramona_1984 Buna ziua, Sunt divortata de 4 ani, in urma divortului copilul a ramas la mine si fostul sot a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, in cuantum de ... (vezi toată discuția)