avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită ipoteca
Discuție deschisă în Executare silită

ipoteca

Tatal meu a cumparat un apartament confort I cu 2 camere, intr-un cartier marginas din oras. In 15 .06.2008 s-a prezentat la notar pentru a incheia contractul. Conform extrasului da carte funciara apartamentul era proprietatea personala unui domn Popescu, fara a mai fi scris ceva in extras. I s-a operat in extras dreptul de proprietate, a primit o copie , conform legii si......surpriza. In luna septembrie este chemat in judecata pentru ca cineva, o familie, revendica apartamentul, ca fiind mostenitori cu testament.
A intrat in posesia extrasului (foaie de avere) pe care este operat , in data de 10.06.2008, un inscris de ipoteca pentru deschiderea actiunii de succesiune. S-a prezentat la proces si a constatat ca d-l Popescu cumparase acest apartament de la o doamna (Sultanu) care si-a facut succesiunea dupa mama ei, aceasta succesiune fiind contestata la acest proces .Intrebarea mea este : ce se intimpla cu apartamentul cumparat de tatal meu ! Exista posibilitatea sa piarda acest apartament, in conditiile in care doamna Sultanu( prima vanzatoare) este paralizata si intretinuta de copii ?(deci n-are bunuri proprii !)
Am vorbit cu fiica ei la telefon si mi-a spus ca ei nu au stiut de aceasta familie cu testament , iar banii primiti pe apartament au fost impartiti la copiil pentru a-si plati creditele la banca.
Domnul Popescu , chemat si el in judecata, spune ca el n-are ce sa plateasca nimanui nimic. Imobilul era liber de sarcini, cand l-a cumparat si l-a dat liber de sarcini .
Va rog sa-mi spuneti ce se poate intimpla ? Tatal meu este bolnav de diabet si cred ca asemenea nebunie romaneasca ii aduce sfirsitul Este speriat, socat, cu nervii la pamant, mai ales ca si-a vandut un apartament (dupa decesul mamei) si toti banii i-a bagat in acest apartament.
Cine este vinovat ca inainte cu 5 zile de contract s-a operat o sarcina in cartea funciara si la notar era un extras curat ?
Astept raspunsul dvs. cu multumiri anticipate ,

Claudiu Roman
Cel mai recent răspuns: claudiu96 , utilizator 18:34, 10 Noiembrie 2008
Eu aş invoca teoria moştenitorului aparent. Actul prin care tatăl a dobîndit apartamentul este cu titlu particular, oneros, dobînditorul a fost de bună credinţă şi a existat credinţa comună şi invincibilă asupra calităţii de moştenitor a vînzătorului.

(A se vedea şi revista Dreptul nr.9/1993 - R.Popescu, C.Toader - Consideraţii privind aplicarea principiului aparenţei în drept în materia moştenirii).

Dacă instanţa admite aplicarea teoriei la speţa dumneavoastră, actul de vînzare va fi menţinut, urmînd ca adevăratul moştenitor să se îndrepte împotriva vînzătorului.

Aveţi, cu siguranţă, nevoie de un excelent avocat civilist. Nu vă sfătuiesc să încercaţi de unul singur.
Succes.

Liviu S.Bordaş


Pe de altă parte, acel Popescu de la care a cumpărat tatăl dumneavoastră trebuie chemat în garanţie în cadrul procesului, pentru a răspunde de evicţiune. Dacă excepţia (teoria moştenitorului aparent) cu care el s-ar putea apăra este respinsă, atunci Popescu va fi cel care răspunde faţă de tatăl dumneavoastră în calitate de vînzător, fiind obligat la restituirea preţului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2008
themis, utilizator
Va multumesc domnule Liviu Bordas.
In situatia in care, totusi, familia cu testamentul castiga si d-na Sultanu nu poate plati banii in cauza, este posibil sa piarda tata apartamentul ?

Claudiu R.
Soluţiile pot fi mai multe.
Dacă doamna Sultanu a fost moştenitor rezervatar, actul de moştenire va fi desfiinţat doar parţial, ea neputînd fi înlăturată în totalitate de la moştenire de către cei care invocă testamentul. În acest caz, soarta înstrăinării către Popescu ţine de partajul bunului între moştenitori.

Oricum, dacă instanţa desfiinţează actele subsecvente succesiunii (deci şi contractul tatălui dumneavoastră), faţă de acesta din urmă răspunde de evicţiune Popescu, nu doamna Sultanu.

Repet, aveţi nevoie de un civilist care să vadă toate actele. Pe forum vă pot da doar idei şi încurajări. Soluţia practică, acţiunile în justiţie, temeiul legal şi altele ţin de ceea ce va constata avocatul după studierea dosarului.

Liviu S.Bordaş
Multumesc mult,

Claudiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Optiune succesorala - deschidere succesiune - ajutor!!!!!! narcisa07 narcisa07 Va rog ajutati-ma cu un sfat in urmatoarea problema: Tatal meu a murit acum 2 luni, eu fiind singura fiica, la randul meu am 2 fiice minore. Am niste credite ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune simao simao Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o opinie pentu speta de mai jos. Ma intereseaza cum se va impartii masa succesorala a bunicii mele in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare tamasanu67 tamasanu67 am o matusa sora cu tatal meu care vrea sa-mi vanda casa.sotul a decedat acum 8 ani si are o fiica din prima casatorie despre care matusa nu stie ... (vezi toată discuția)