avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire paternitate

Buna Ziua,
In lumina noului Cod Civil,va puns si eu in vedere urmatoarea situtuatie.
In urma unei relatii (nefiind casatoriti vreodata) in anii 1971,dintre o rominca si un cetatean italian,a rezultat un copil,care astazi are 40 si ceva de ani.In toata perioada comunista, mama nu a putu sa intreprinda nimic in sensul de a putea sa-l cheme sa recunoasca copilul,pt ca stiti bine ce se putea intimpla atunci daca autoritatile aflau acest lucru,astfel ca copilul nu si-a cunoscut niciodata tatal biologic,avind in vedere ca atunci Codul Familiei prevedea ca acest drept se putea exercita in termen de 1 an de la data nasterii copilului(ceea ce mi se pare ciudat ca un copil la un an de la nasterea lui sa fie privat de acest drept si implicit o ingradire pt mama acestuia).Intrebarea mea este daca,pe baza noului Cod Civil copilul (la 40 de ani ai lui),poate sa cheme in judecata pe tatal sau biologic,luind in vedere faptul ca acest "tata" traieste bine mersi si poate fi identificat cu adresa si toate celelate.Deci daca el poate sa isi cheme in judecata astazi in Romania tatal,si daca ar avea si vreun cistig de cauza,pt ca am inteles ca exista si acel test ADN ca si o eventuala proba intr-un proces,si care ar fi costurile actuale unui astfel de demers.
Multumiesc pt.timpul acordat citiriiacestui mesaj al emu,si am speranta ca cineva imi va raspunde si eventual ca poate reprezenta o speta noua daca nu interesanta!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:58, 19 Februarie 2012
poate sa promoveze o asemenea actiune ( se vedea cazul Tinu) doar copilul.

despre costuri , nimeni nu vi le poate estima pe forum...depinde de avocat , complexitatea cazului ( un onorariu este pentru o cauza simpla adica in care probatoriu este relevant din start, altul pentru una in care trebuie adunate probe acum)
mai ales ca se pune problema de ce nu a promovat imediat dupa anii 89 actiunea...

:D
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Stimata Doamna,va multumesc pt raspuns.Din ce stiu eu,s-a promovat o actiune in Italia prin anul 2005-nu stiu exact-insa acolo s-a pierdut procesul in ideea ca s-a invocat dreptul romanesc adica dreptul familiei cu aceea prevedere ca in termen de 1 an de la nasterea copilului se poate actiona ca sa spun asa.Alte amanunte nu stiu exact.Insa,el este hotarat sa isi cunoasca tatal, "legal" vorbind,si nu stie efectiv ce sa faca sau daca ar avea sorti de izbinda.Esdte in fond dreptul lui de a avea un tata legal si e ce nu si de a beneficia de toate drepturile ce i s-ar cuveni.Este tirziu sa mai faca o astfel de actiune?
Actiunea in stabilirea paternitatii nu se prescrie in timpul vietii copilului. Poate actiona oricand

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate in relatie de concubinaj atena200092 atena200092 buna. am 27 de ani,sunt insarcinata in 6 luni jumate,viitorul copilas rezultand dintr-o relatie f scurta de concubinaj. tatal a intrerupt orice cale de ... (vezi toată discuția)
Declararea unui copil de catre alt tata decat sotul mamei tb007 tb007 Buna ziua, Eu si sotia mea am fost separati o perioada. Intre timp ea a avut alta relatie si a ramas insarcinata. Intre timp locuim din nou impreuna. Dupa ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil emylyan emylyan o femeie are un copil inregistrat pe numele fostului sot si cere testul de paternitate unui barbat cu care a avut o legatura.respectivul parat,refuza sa se ... (vezi toată discuția)