avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concluzie finala pt cei mai buni avocati!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concluzie finala pt cei mai buni avocati!

dupa cum am promis ca nu mai aduc in discutie despre pb mea nu pot sa nu ma abtin sa dovedesc ceva. 2 avocati printre care si domunul Elis imi dau dreptate si alti 3 avocati Tudor Valeriu,Adelaida,Trope_ doi sustin ca ma insel...acum vin cu un articol si cu un comentariu la care nu va ti gandit si poate va schimbati pozitia...

Art. 40. [principalele drepturi şi obligaţii ale angajatorului]
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii şi/sau în condiţiile contractului colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi;
c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
d) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern.
(2) Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;
b) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
d) să comunice periodic salariaţilor situaţia economică şi financiară a unităţii, cu excepţia informaţiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natură să prejudicieze activitatea unităţii. Periodicitatea comunicărilor se stabileşte prin negociere în contractul colectiv de muncă aplicabil;
e) să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor în privinţa deciziilor susceptibile să afecteze substanţial drepturile şi interesele acestora;
f) să plătească toate contribuţiile şi impozitele aflate în sarcina sa, precum şi să reţină şi să vireze contribuţiile şi impozitele datorate de salariaţi, în condiţiile legii;
g) să înfiinţeze registrul general de evidenţă a salariaţilor şi să opereze înregistrările prevăzute de lege;
h) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
i) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilo

Avand in vedere cele de mai sus, precizam ca in baza prerogativei de organizare si funcţionare a activitaţii, angajatorul poate, conform art. 40 alin. 1) lit. b) din Codul muncii sa stabileasca atribuţiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, numai in condiţiile legii si/sau in condiţiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel naţional, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitaţi.
Aceasta inseamna ca atribuţiile din fisa postului trebuie sa corespunda funcţiei in care este incadrat salariatul si nu unei alte funcţii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior. Deci atribuţiile care nu au fost expres precizate trebuie sa fie echivalente celor astfel stabilite. Asemenea sarcini trebuie sa fie de excepţie, adica chiar sa nu se fi putut preciza la semnarea fisei de post si sa fie compatibile cu felul muncii.
Impunerea oricaror altor sarcini pe motivul ca acestea decurg din fisa postului intocmita ca atare constituie un abuz, o modificare unilterala a felului muncii.

Corect este ca atunci cand se concretizeaza alte sarcini echivalente sa se intocmeasca acte adiţionale la fisele de post. Acestea sunt supuse inregistrarii ca si contractele de munca – potrivit Legii nr. 130 /1999 privind unele masuri de protecţie a persoanelor incadrate in munca, republicata.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 20:37, 10 Noiembrie 2008
Ultima replica....
Simtul umorului – dupa cum mai remarca cineva – nu va lipseste! Aveti, insa, grija, sa nu slabeasca simtul realitatii.
Cred ca nu ati inteles mare lucru din ceea ce vi s-a tot scris. Nimeni nu v-a contrazis in legatura cu lipsa indentitatii intre functia inscrisa in c.i.m. si aceea inscrisa in fisa postului. Problema este cu profesia... Fiind inginer aveti o anumita pregatire – pe care o aveti si ca sef de santier (nu ati putea fi sef de santier daca ati fi fost... avocat; in fine... poate ati fi putut fi, dar nu despre asemenea posibilitati este discutia). Daca, inginer fiind, stiu sa fixez o caramida stiu sa fac acest lucru si in rol de sef santier... Daca seful v-a trimis pe santier sa supravegheati o lucrare, sa verificati ce si cum lucreaza muncitorii si dv ati acceptat, dar nu ati facut fata provocarii si ati gresit, vina va apartine – ar fi trebuit sa refuzati, pe motiv ca in c.i.m. sunteti doar inginer, nu sef de santier. Apoi, ziceati ca au fost faze determinate semnate de inginer proiectant, diriginte de santier, inginer responsabil cu executia pt lucrarile pe care DV le-ati realizat. Ati executat lucrari pe baza proiectului altuia, dirijat de altcineva, supravegheat de un "inginer responsabil”... Practic, ati realizat o lucrare... ca un muncitor simplu? Aici ati gresit? Altfel, suna ca si cum nu aveti nicio treaba cu lucrarea respectiva... Mentionati si ceva despre un abuz al angajatorului... Care abuz? A indraznit sa va dea de lucru si dv ati gresit lucrarea; ati pus gresit in practica planul pt lucrarea care era de executat? Daca faceti acuzatii, de ce nu spuneti pe sleau unde crede angajatorul ca ati gresit? Atunci, ar putea fi mai multe raspunsuri pe placul dv, sau... din contra.
"Fisa postului este un document asumat si semnat de salariat la angajare”. Ati semnat dupa 32 zile – adica, v-ati asumat responsabilitatile... Dar nici despre asta nu e discutia...
Poate, la final de proces, ma veti lumina si pe mine, care nu le am si nu le am cu ingineria si imi spuneti la ce instanta s-a judecat si, eventual, nr de dosar... Pt cultura mea generala.
Bafta!
nu e vb de simtu umorului...treab e alta...vreau sa sublinez faptul ca sa incalcat art 40 alin 1 lit b din care reise ca atributiile salariatului tre sa fie dependete de cim..adica functiile trebuie sa coincida si in cim si in fisa postului unde sunt trasate atributiile...la mine acest lucru nu exista..deci este incalcat un articol din codu muncii si vreau sa se respecte aducand anularea actului fisei postului sef santier cum se respecta si art 270 pt care sun dat la raspundere...adica sa se respecte intreg codu muncii nu numai o parte din articole..oricum va repet ca eu stau fara grija ca exista procese verbale pe ce am realizat autorizate de INSPECTORAT DE CONSTRUCTII ..mai ales ca nu sa gresit nimic...procesul asta e o harturire a patronului..in fine...100% cistig ca am dovezi prea multe pe care nu le am specificat aici...dar vrroaim sa dovedesc ceva prin incalcarea art 17 alin 4 si art 40.art 41 cu modificarea cim trebuia obligatoriu semnarea unui act aditional de schiombare in functie...oricum daca prin reducere la absurd se gresea,cu toate ca nu sa gresit nimic drept dovada lucarea mai are putin si e terminata,tin permanent leg cu cei de pe santier...raspunderea cea mai mare nu o avea executantul ci responsabilul tehnic de executie care a verificat si stamplita pe ce am lucrat eu..sa intelegi mai bine dau un ex...vine timpul pt semnarea unui proces verbal ca lucrarile corespunde cf proiect si dpdv calitattiv...ei logic eu ca executant semnez pt autorizarea lucrarii si ca corespunde nu?ca am interes sa merg mai departe cu lucrare...aici intervine rolul altor pesroane de verificare ITC,DIRIGINTE SANTIER,PROIECTANT,CQ si......Resp tehnic executie care verifica si valideaza sau nu continuarea lucrarilor..la mine sa validat si lucarea merge mai departe deci el si a asumat raspunderea pt lucrare ca ,corespunde cf proiect...dau exemplu...un student(inginer ,executant) care scrie un examen logic ca daca ar fi dupa el si ar trece minim nota 5 de promovare in catalog sa treaca acel examen nu?aici intervine rolul profesorului(respt tehnic executie) sa verifice acea lucrare scrisa daca corespunde pt promovarea lui..daca profesorul a dat minim nota 5 inseamna ca si asumat raspunderea si acum daca se face o contestatie din partea altro cadre didactice automat cel raspuzator e profesoryl ca studentul a scris lucararea pt examen el nu a verificato...asa si la mine eu am executat lucrare avand numai 2 ani de santier de cind am terminat fac si respt tehnic a verifica to avand minim 10 ani vechime sa obitina aceasta autorizatie de resp tehnic cu executie fapt tocmai sa ma verifice pe mine....ganditi va un pic si mai vb..oricum dupa cum vam spus eu stau fara griji dar incercam sa termin acest proces intr un timp cit mai scurt legandu ma de art din codu muncii respectiv ce am enumerat mai sus sa termin cu procesu asta!ganditi va bine la ex pe care lam dat va rog!
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2008
razvandicu, utilizator
Poate erati mai bun ca avocat decat ca inginer constructor. Sau, mai bine, va faceati filozof!
Oricum, eu va urez succes la proces!
multumesc domnule valeriu:)..eu sunt ing si unul tanar ..si nevoia ca am intrat in procesul asta fara sa vreau ma facut in ultimele 2 luni sa studiez incontinuu codu muncii ..stiti..nevoia te invata...eu nu doresc decit sa termin curat procesu...si il termin sigur mai ales ca am cerut o expertiza tehnica judiciara sa dovedesc ca nu am gresit nimic...ca sa incalcat legea 10 constructii art 23 alin h privind obligatia de a sesiza orice accident tehnic privind distrugerea totala sau partiala a lucrarii ceea ce nu sa intamaplat..mai muklt...peste 2 sapt sa iontocmit un proces verbal de constinuare a lucrarilor semnat si autorizat de pers acteditate...si cel mai important ca el imi imputa mie o suma de bani ,dar nu exista nici un prejudiciu reala..la lucrare nu sa modificat nimic.,sa mers inainte dovada procesele verbale dupa ce am plecat eu pe care le am in mana de la inspectorat ca am facut o cerere sa mi le imaneze fiind um nevoie la proces...si mai mult decit atat daca ma duc in clipa asta pe santier o parte de lucrari is asa cum le am lasat eu si o parte sunt avansate...deci unde este prejudiciul real?..in fine...astept data de 19 sa ma prezint la termen si daca am o judecatoare inteleapta poate termin pina de craciun sa nu ma prind sarbatorile in proces!
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2008
razvandicu, utilizator
Indiferent de nuarul de interventii facute de dvs., problema nu se rezolva pe forum. Avocatul dvs. s-ar supara ca cereti consultanta la altii cand il aveti pe el. Fiind un proces in curs de desfasurare, asteptati rezultatul si apoi, daca binevoiti, dati-ne si noua de veste. Din nou, va urez succes!

Alte discuții în legătură

Intrebare pt cei mai pregatiti avocati! razvandicu razvandicu dupa cum am citit parerile unor avocati si juristi de pe acest forum si a altora cu care am mai discutat s-a format 2 pareri diferite si cum e si normal ... (vezi toată discuția)
Este corect asa? razvandicu razvandicu vreau sa va spun ca sunt de meserie inginer constructor dupa cum sunt incadrat si in contract ca functie dar mi a intocmit fisa postului pentru sef de ... (vezi toată discuția)
Ilegalitati in acte (fisa post, ccm) paria paria In urma cu 1,5 ani m-am angajat la o societate privata unde am semnat doar CIM si, in iulie ac ROI. Acuma... in urma cu cateva zile mi s-a adus spre semnare ... (vezi toată discuția)