E vorba despre un proces civil la care am cerut judecare in lipsa din motive intemeiate. Prin cererea de chemare in judecata reclamantul nu a aratat numele martorilor si domiciliul. Din niciun alt inscris, incheiere sau orice exista in dosar nu rezulta cine sunt martorii. Am cerut printr-o adresa scrisa sa se arate care sunt martorii, dar a fost ignorata. Am consultat dosarul cauzei si am aflat din incheiere ca s-a amanat procesul, pentru ca martorii nu s-au prezentat din cauza timpului nefavorabil. Nu exista nimic din care sa reaiasa a ar fi trebuit sa se prezinte martori la acest ultim termen, nici cine sunt acestia si nici unde au domiciliile
Va rog o parere : am dreptul sa cunosc cine sunt martorii inainte de a fi audiati ? Exista in civil martori sub acoperire? daca exista nu trebuia sa existe la dosar o cere de acceptare a unor martori sub acoperire sau sa rezulte dintr-o incheiere ca a fost acceptat asa ceva?Va multumesc.
Asa este, precum spuneti.Doar ca, exista unele exceptii,iar in anumite conditii, partea poate depune lista cu martori inainte de judecata:
Art. 138
Dovezile care nu au fost cerute in conditiile Art. 112, 115 si 132 nu vor mai putea fi invocate in cursul instantei, afara de cazurile:
1. Abrogat prin Decretul 208/1950;
2. cand nevoia dovezii ar reiesi din dezbateri si partea nu o putea prevedea;
3. cand administrarea dovezii nu pricinuieste amanarea judecatii;
4. cand dovada nu a fost ceruta in conditiile legii, din pricina nestiintei sau lipsei de pregatire a partii, care nu a fost asistata sau reprezentata de avocat.
In cazurile prevazute la pct. 2 si 4, partea adversa are dreptul la contraproba numai asupra aceluiasi aspect.
In cazul amanarii, partea este obligata, sub pedeapsa decaderii, sa depuna, cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat pentru judecata, copii certificate de pe inscrisurile invocate.
In cazurile prevazute de Art. 138 pct. 2 si 4 C. pr.civ, lista martorilor se va depune, sub pedeapsa decaderii, in termen de 5 zile de la incuviintare.
In practica martorii sunt adusi in ziua procesului, cu acordul instantei.
Nu se pune problema martorilor sub acoperire, ci putem discuta despre interpretarea mai "relaxata" a dispozitiei procedurale, practica intalnita frecvent.
in acest caz:
138(2) nu a reiesit nevoia din dezbateri pentru ca in cererea de chemare in judecata a scris ca intelege sa se foloseasca de martori -fara sa spuna cine sunt si domiciliul acestora - nu scrie in nicio incheiere ca s-a mai discutat in lipsa mea despre matori ci brusc, in ultima incheiere scrie ca s-a amanat pentru ca martoriii nu s-au prezentat din cauza timpului nefavorabil
138(3) amanarea s-a produs deja- pentru admnistrarea probei cu martori a fost acceptata din cauza timpului nefavorabil
138(4) nu e vorba de nestiinta ori lipsa de pregatire pentru ca e asistata si reprezentata de avocat (daca la aceasta se refera articolul)
In acesta situatie, in care nu se aplica niciuna dintre acestea, e posibil sa fie audiati niste martori surpriza? pentru ca mai e art. Art. 186 (1)Când instanţa a încuviinţat dovada cu martori, ea va dispune ascultarea acelora care au fost propuşi prin cerere şi întâmpinare. - deci pe cine asculta daca nu au fost propusi
(2)În cazurile prevăzute de art. 138 pct. 2 şi 4, lista martorilor se va depune, sub pedeapsa decăderii, în termen de 5 zile de la încuviinţare. - lista nu a fost depusa inainte de a se amana din cauza timpului nefavorabil.
Sa arat acestea intr-o adresa pe care s-o depun la instanta?
Daca sunt cumva martorii pe care ii banuiesc eu a fi in dusmanie - una pentru ca fiu-meu n-a mai luat-o de nevasta si alta pentru ca a avut o relatie cu sotul meu, si le contest dupa ce depun marturie, ar trebui ca instanta sa ia in considerare aceasta?
Incercati sa va prezentati in fata instantei si sa expuneti opinia dvs, eventual sa solicitati contraproba la ceea ce probeaza adversarul.
Notele scrise pot fi depuse la dosar, dar eu cred ca sunteti pe langa problema, intr-o interpretare rigida a normelor procedurale si nu rezolvati nimic in acest mod.
Citare martori
toy_story
Buna ziua,
Instanta ne-a solicitat sa aducem martori intr-un proces pe litigiu de munca, si ne-a solicitat expres lista in 5 zile.
Ce se intampla daca nu o ... (vezi toată discuția)
Decadere din termen
leusan
In cazul in care uneia din partile aflate in proces este intrebatade de catre judecator (ambele parti fiind prezente si asistate,reprezentate de aparator) ... (vezi toată discuția)
Probe
liamic43
Va rog, plansele foto si de fapt cerere de probatoriu cand sau mai bine zis , pana cand se pot depune?
Multumiri:((:((:(( (vezi toată discuția)