avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... decadere din termen
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

decadere din termen

In cazul in care uneia din partile aflate in proces este intrebatade de catre judecator (ambele parti fiind prezente si asistate,reprezentate de aparator) daca depune lista cu martori la acel termen iar aceasta isi ia obligatia sa o depuna lista in 5 zile si nu o face , nu decade din termenul de a putea propune proba respectiva? Partea opusa poate invoca exectia tardivitatii chiar daca vine cu lista la termenul urmator?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 09:27, 12 Decembrie 2012
Codul de Procedură civilă, A§ 4. Dovada cu martori
Art. 186. - Cand instanta a incuviintat dovada cu martori, ea va dispune ascultarea acelora care au fost propusi prin cerere si intampinare.
In cazurile prevazute de art. 138 pct. 2 si 4, lista martorilor se va depune, sub pedeapsa decaderii, in termen de 5 zile de la incuviintare.
Inlocuirea martorilor nu se va incuviinta decat in caz de moarte, disparitie sau motive bine intemeiate, in care caz, lista se va depune in termenul si sub pedeapsa mai sus-aratate.
Decaderea din dovada cu martori pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute de art. 170 se acopera daca acestia se infatiseaza la termenul sorocit pentru ascultarea lor.
adica ce se intelege din cup art 170 cod pr civ?
C.Proc.Civ., art. 170.
- Cand s-a incuviintat o cercetare locala, expertiza sau dovada cu martori, partea care a propus-o este obligata ca, in termen de 5 zile de la incuviintare, sa depuna suma statornicita de instanta pentru cheltuielile de cercetare, drumul si despagubirea martorilor sau plata expertului; recipisa se va depune la grefa instantei.
Cand s-au incuviintat partilor dovezi potrivit dispozitiilor art. 138 pct. 2 si 4, termenul de mai sus poate fi prelungit pana la 15 zile.
Neindeplinirea acestor obligatii atrage decaderea, pentru acea instanta, din dovada incuviintata.
Depunerea sumei se va putea insa face si dupa implinirea termenului, daca prin aceasta nu se amana judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezentare martor proces civil Lungu Constantin Lungu Constantin va rog ce articol din lege pot sa invoc pentru prezentarea unui martor in proces civil ? (vezi toată discuția)
Martor proces tiberiucezar tiberiucezar Buna Ziua, Se pot schimba martorii intr-un proces? Doresc sa stiu daca se poate schimba un martor intr-un proces ( divort) fara ca acesta sa fie respins ... (vezi toată discuția)
Martori la divort sperantagabi sperantagabi daca mi sa cerut sa depun adresa martorilor in cinci zile de la primul termen , si din diferite motivel ca nu prea gasesti oameni care sa se complice in ... (vezi toată discuția)