avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drpturile si obligatiilor angajatorilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drpturile si obligatiilor angajatorilor

Buna ziua, un patron al unui salon de coafura are dreptul de a concedia si angaja dupa bunul plac? Adica nu prevede legislatia muncii faptul ca un angajator poate angaja pe aceeasi pozitie doar dupa o anumita perioada de timp?
Multumec !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 20 Februarie 2012
Depinde de motivul concedierii. Daca concedierea este dispusa din motive imputabile salariatului atunci angajatorul poate angaja alta persoana fara sa treaca un termen anume.
Daca concediere se face din motive neimputabile salariatului (restructurare post), legislatia nu prevede un termen in cazul concedierii individuale dar angajatorul trebuie sa aibe in vedere ca respectiva concediere are la baza cauze reale si ca urmare nu poate angaja alta persoana cel putin 45 de ziele, termen in care, in eventualitatea efectuarii unei angajari, salariatul concediat poate contesta decizia de concediere ca fiind abuziva argumentand cu acea angajare ca nu au fost cauze reale de concediere.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
ContSters42179, utilizator
ce se intelege prin cauze reale de concediere?
Unitatea se confrunta cu probleme tehnice sau economice si, pentru mentinerea functionarii in conditii de rentabilitate, angajatorul procedeaza la reorganizarea unitatii inclusiv la restructurari de posturi si concedieri.
Sunt cauze reale şi serioase reorganizarea activităţii, transformările tehnologice, dificultăţile economice, falimentul societatii etc..
Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere ilegala, actiune in instanta tata1234 tata1234 Buna! Daca ma poate indruma cineva, cu sfaturi, un link pe net, cu orice. Am fost concediata pe nedrept, prin desfiintare postului, cea ce nu corespunde ... (vezi toată discuția)
Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)
Art.65 cauza realã ºi serioasã bartac bartac Ce documente ar trebui să stea la baza cauzei reale şi serioase de a desfiinţa locul de muncă a unei persoane? Eu sunt o persoană concediată în baza la ... (vezi toată discuția)