avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala in numele sotiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala in numele sotiei

As dori sa -mi spuneti daca sotiei mele ia intrat in mod abuziv pe facebook o persoana, ne fiind in lista de prieteni adresandui-se cu amenintari si calomieri sub forma de prostituata.
Mentionez ca am facut o plangere penala la parchet im potriva acestor persoane cu dovezi clare ,iar raspunsul parchetului este NUP intrucat plangerea nu a fost facuta de catre sotia mea.
Intrebare :
1.In caliutate de sot aveam dreptul comform codului familiei sa fac eu plangere impotriva acestor persoane pentru denigrarea sotiei?
2.As dori sa-mi comunicati ce articol din codul familiei prevede acest drept
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 20:39, 21 Februarie 2012
1. nu, plingerea penala se face personal sau de mandatar cu procura speciala, in forma autentica. sotul nu poate face o plingere decit daca este mandat special.
2.nici unul.
Dar acum sotia mai poate sa faca recurs la hotararea parchetului sau care sunt alte cai de atac referitor la acest caz si unde putem sa ne adresam
Nici un fel de articol, codul familiei a fost abrogat la data intrarii in vigoare a noului cod civil. Conform art. 279 Cod procedura penala punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar conform art. 222 alin. 1 Cod procedura penala, plangerea este o incunostiintare facuta de o persoana fizica sau juridica referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune. Singura exceptie este data de alin. 3 al aceluiasi articol care prevede ca plangerea se poate face si prin mandatar, mandatul trebuie sa fie special, iar procura ramane atasata plangerii.

Da, plangerea trebuia facuta de sotie personal sau prin mandatar special insa oricum se dadea NUP...
Au zis merci cei de la parchet ca au scapat fara sa audieze pe cineva.

Sau au audiat pe cineva?
Imi cer scuze ca intervin dar e o situatie buna sa imi lamuresc o chestiune.
In acest caz sotul nu poate avea calitatea de substituit procesual? Bineinteles ca plangerea va trebui insusita de sotie. Sunt eu intr-o grava eroare?

Alte discuții în legătură

Mandatar fara procura speciala de la mandant tobescu tobescu Buna ziua, as vrea sa stiu ce se intimpla in cazul in care o persoana s-a prezentat la Parchet in numele meu. Sora mea a facut o plingere penala la care m-a ... (vezi toată discuția)
Art. 210 cp vldstf vldstf pot sa depun o plangere in numele sorei mele care este plecata la munca in strainatate pentru furtul unor lucruri din casa de catre sotul acesteia? daca nu pot ... (vezi toată discuția)
Lipsa mandat special tobescu tobescu Buna ziua, as avea o intrebare la Dvs : In 2002, sora mea a facut o plangere impotriva fetei ei la care m-a asociat si pe mine. Eu nu am stiut de aceasta ... (vezi toată discuția)