Intr-una din zilele trecute, cand am fost sa platesc impozitul pe apartament (ca in toti anii trecuti), mi s-a atras atentia ca unul din proprietarii apartamentului (care dealtfel sunt parintii mei) este decedat (respectiv mama, care a decedat in anul 1996), ceea ce in mod obligatoriu impune atragerea dupa sine a unei contraventii, pentru faptul ca tata, citez: " nu are succesiunea facuta". Vin la dumneavoastra cu rugamintea de a-mi clarifica cateva din urmatoarele intrebari:
1. Ce anume este/reprezinta succesiunea?
2. De ce tata ca si co-proprietar ar fi obligat sa "faca aceasta succesiune?"
3. De ce in nici unul din anii precedenti (16 ani la rand) acest fapt nu a constituit o
problema pentru cei de la impozite si plati (la ei aflandu-se o copie a
certificatului de deces al mamei inca din anul decesului), iar acum mi s-a spus
ca este o problema foarte mare si ca mai mult ca sigur vom plati o amenda
pentru faptul ca nu avem aceasta succesiune facuta?
4. Ce reprezinta aceasta amenda, ce valoare are si care este legea pe care am
incalcat-o prin neefectuarea acestei succesiuni?
5. Ce anume trebuie sa facem pentru a demara actiunea de succesiune, unde si
nu in ultimul rand ce valoare are (atat juridic, cat si financiar) ?
6. De ce este obligatorie succesiunea atunci cand exista co-proprietar?
7. De ce faptul ca nu aveam aceasta succesiune facuta, i-a determinat pe cei de
la impozite si plati sa refuze efectuarea platii impozitului pana la clarificarea
situatiei (sincer nu vad care este problema)?
Imi cer scuze pentru numarul mare de intrebari, insa sunt sigur ca si alti
utilizatori/vizitatori, vor fi cel putin la fel de interesati de raspunsurile dumneavoastra.
Cu deosebita stima si respect, va multumesc anticipat!
1. Dupa decesul unei persoane se dezbate mostenirea ramasa dupa el. Cotele sunt 1/4 la sotul supravietuitor si 3/4 la copii.
2. Pentru ca el este proprietar doar pe 1/2 din imobil, nu pe tot
3. Nu veti plati nici o amenda, practic nu este nici o problema din punct de vedere legal doar ca atunci cand veti dezbate succesiunea statul vă va penaliza cu 1% din valoarea imobilului drept impozit ca nu ati dezbatut mostenirea in 2 ani de la deces
4. Nu ati incalcat nici o lege, dezbaterea mostenirii este imprescriptibila, poate avea loc si peste 50 de ani
5. Trebuie ca sotul supravietuitor si copii sa mearga la un birou notarial din localitatea defunctei si sa dezbata mostenirea. Fiecare dintre ei va primi un certificat de mostenitor cu cota parte ce ii revine din mostenire. Puteti apela si la instanta de judecata prin procedura medierii pentru a scadea costurile.
6. Pentru ca coproprietarul este proprietar doar pe 1/2. Spre exemplu daca ati vrea sa vindeti imobilul nu ati putea pana nu realizati dezbaterea.
7. Nici eu nu vad unde este problema.
Succesiune
VioricaC
Buna seara,
Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii.
Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie.
Si eu sunt casatorita
Ambii ... (vezi toată discuția)
Succesiune
miaaleja
buna ziua,puteti sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul urmator:intr-o familie cu 2 copii majori,parintii detin un teren si doua imobile,apoi decedeaza unul ... (vezi toată discuția)