avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Fortarea demisiei
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Fortarea demisiei

Conform legislatiei in vigoare, dupa noul COD al MUNCII, in situatia in care:

angajatorul nu plateste contributiile/taxele si impozitele angajatului si se ajunge la discutia incetarii colaborarii; angajatorul cere ca angajatul sa isi dea demisia.

1. Angajatul refuza sa isi dea demisia din motivele ca: nu i se va lua in calcul perioada lucrata la calculul pensiilor si al vechimii in munca si pentru ca va trebui sa isi plateasca el contributiile neachitate de
angajator "din mana"
- Este acest rationament corect dpdv legal?

2. Angajatorul cere demisia angajatului pentru ca daca ar trebui sa ii incheie acestuia contractul de munca de drept va fi obligat mai intai la plata contributiilor si taxelor apoi urmeaza procedura de desfacere a CIM?

As aprecia ajutorul dvs. si va multumesc mult pentru timpul acordat.
Cristi
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
AritonCristi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vasile Butucaru Vasile , Mediator 06:33, 21 Februarie 2012
Buna dimineata,

Sub nici o forma angajatorul nu poate cere demisia angajatului pe motiv ca societatea nu si-a achitat datoriile catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. Angajatorul, prin statul de salarii, a retinut deja angajatului toate contributiile si impozitul pe salarii, datoria achitarii acestora revenind in sarcina angajatorului. Chiar daca angajatul demisioneaza (din n motive), angajatorul este obligat sa achite toate contributiile sociale si impozitul pe salarii restante.
In alta ordine de idei, angajatorul nu poate cere demisia angajatului (potrivit codului muncii). Demisia este un act unilateral, nu bilateral. Deci, decizia de a demisiona ii apartine in exclusivitate angajatului.

Demisia este un act unilateral de vointa a angajatului, prin care acesta doreste incetarea raporturilor de munca cu angajatorul.
Este exclusa din punct de vedere legal imputerea demisiei de catre angajator, desi realitatea practica a aratat ca acest aspect faptic se practica deseori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarzieri salariale, neplata contributiei la somaj, pensii cas Linda Linda Sotul meu si colegii sai sunt in urmatoarea situatie: Au fost angajati cativa ani pe o anumita firma, in toata aceasta perioada angajatorul a achitat ... (vezi toată discuția)
Despre concedierea nelegala Luz_me Luz_me Buna ziua, Ce poate face un salariat in cazul in care angajatorul doreste sa impuna unui numar de salariati sa isi dea demisia pentru a evita procedura ... (vezi toată discuția)
Contributii neplatite de angajator DanutRadu4289 DanutRadu4289 Angajatorul nu a platit contributiile de un an , iar acum a intrat in insolventa. Sfatul angajatorului este sa ne depunem demisiile pe cale ... (vezi toată discuția)