avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru incapacitate temporara de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru incapacitate temporara de munca

am si eu cateva nelamuriri cu privire la concediul medical:
1. in cat timp de la eliberare trebuie un angajat sa anunte concediul medical angajatorului?
2. cand si in ce termen trebuie sa declare angajatorul la casa de asigurari concediul medical? - 6 zile de la avizarea acestuia nu presupune ca trebuie sa-mi inmaneze certificatul medical. Conform legislatiei angajatul trebuie sa dea angajatorului certificatul medical cel tarziu in data de 5 a lunii urmatoare. Practic angajatorului nu-i trebuie certificatul medical pentru declararea CM la casa de asigurari, fiindu-i suficiente doar datele de pe acesta.
Cel mai recent răspuns: mopy , utilizator 08:59, 22 Februarie 2012
Ordinul 470/2010 prevede ca
25. Articolul 81 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 81
(1) Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.
......
(6) Angajatorii au obligatia sa transmita casei de asigurari sociale de sanatate, in termen de maximum 6 zile de la data la care au fost instiintati cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, precum si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta si declaratia prevazuta la alin (2), daca au solicitat-o.


In aceste conditii, salariatul doar informeaza de starea de incapacitate temporara (mail / telefon), dand si datele necesare a fi comunicate Casei de asigurari sociale de sanatate, iar angajatorul comunica datele in cauza in maxim 6 zile de la instiintare.

Fizic, certificatul medical se aduce la angajator pana la cel tarziu data de 5 a lunii urmatoare pentru care s-a emis certificatul medical.
multumesc mult, rodica!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 430 din 2010 privind concediile medicale despi despi Buna ziua! Concediul pentru maternitate si concediul pentru urgenta medico - chirurgicala se anunta la casa de asigurari de sanatate? (vezi toată discuția)
Ordinul 430/2010 formular cass Ank27 Ank27 Buna ziua! Referitor la art 81,alin 6 din ordinul 430/2010 referitor la obligatia angajatorilor ca in maxim 6 zile sa depuna la casa de sanatate lista ... (vezi toată discuția)
Nelamurire concedii medicale ELENA2009 ELENA2009 am o nelamurire legat de modificarile privind concediile medicale. la ce casa de sanatate se depune informarea cu privire la intrarea in concediu medical, la ... (vezi toată discuția)