avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Termenul de solutionare a contestatiei este un termen ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Termenul de solutionare a contestatiei este un termen de recomandare?

Bună seara,
Conform art.150(4) din l. nr. 263/2010, o contestaţie se soluţionează in 45 zile.
Este un termen de decădere sau recomandare? Daca este de recomandare cât se poate depăşii acest termen, in situaţia in care este vorba de drepturi de asigurări sociale, persoane a căror plata pensie a incetat? Se ingrădeşte liberul acces la justiţie? Spuneţi un punct de vedere. Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: m.marinesco , utilizator 16:07, 27 Februarie 2012
Din pacate si desi as fi vrut sa va dau un alt raspuns, este termen de recomandare. Termenele sunt de recomandare -sau relative- daca, in caz de nerespectare, nu afecteaza validitatea actelor, ci atrag doar sanctiuni disciplinare sau pecuniare pentru cei care se fac vinovati de nerespectarea lor.


Daca este de recomandare cât se poate depăşii acest termen, in situaţia in care este vorba de drepturi de asigurări sociale, persoane a căror plata pensie a incetat?

Nu exista precizari in acest sens in literatura juridica de specialitate si, avand in vedere definitia termenului relativ, nici nu pot exista.


M-as bucura daca m-ar contrazice cineva! :)
Totuşi, prin depăşirea acestui termen, se lipseşte de conţinut dreptul garantat la o prestaţie de asigurări sociale, prevăzut de art. 1 din L. 263/2010. Trebuie coroborare şi cu art. 21 Constituţie şi art. 6 pct.1 CEDO. Mai mult, art. 109 Cod pr.civ, dispune anexarea dovezii de indeplinire a procedurii prealabile şi nu dovada soluţionării cererii.
m.marinesco a scris:
Totuşi, prin depăşirea acestui termen, se lipseşte de conţinut dreptul garantat la o prestaţie de asigurări sociale, prevăzut de art. 1 din L. 263/2010.

Aveti perfecta dreptate. Legiuitorul insa habar nu are ca discutam despre unul dintre cele mai importante drepturi de asigurari sociale, dreptul la pensie, si ca ar fi trebuit ca art. 150, alin. (4) din Legea nr. 263/2010 sa fie formulat astfel:
Termenul de solutionare a contestatiei este de cel mult 45 de zile de la data inregistrarii acesteia.


Puteti invoca art. 24 din Constitutia Romaniei si art. 6 par. 1 din Conventia EDO intr-un eventual litigiu si puteti solicita daune materiale. In fond, asta este de esenta nerespectarii unui termen de recomandare, sanctionarea pecuniara a celor care nu il respecta.

m.marinesco a scris:
Mai mult, art. 109 Cod pr.civ, dispune anexarea dovezii de indeplinire a procedurii prealabile şi nu dovada soluţionării cererii.

Nu va opreste nimeni sa va adresati instantei daca a trecut termenul de 45 de zile si nu ati primit raspuns. In fond, nu veti contesta hotararea CNPP ci tot decizia de pensie, iar faptul de a nu raspunde cuiva in termenul legal se numeste refuz nejustificat de solutionare a unei cereri. Legea nr. 263/2010, prin art.153, lit. f), va permite sa va adresati direct tribunalului.
La cererea adresată instanţei, casa teritorială invocă excepţia de prematuritate, care se şi admite. Art. 153 lit. f din l. nr. 263/2010 iţi dă dreptul să soliciţi obligarea la soluţionare şi are in vedere cerererile de acordare drepturi. Oricum merită incercat.
Art. 153, lit. f) din Legea nr. 263/2010 nu are in vedere numai cereriler de acordare de drepturi - nu exista o asemenea distinctie in cuprinsul prevederii. Nu scrie "de acordare drepturi", scrie "privind drepturile". O prevedere identica a existat in Legea nr. 19/2000 si a fost folosita indiferent care a fost de contextul in care casele de pensii nu au raspuns in termenul legal.

Puteti, de exemplu, sa va indreptati impotriva CNPP pentru refuz nejustificat de solutionare a contestatiei si sa solicitati daune. In mesajul precedent, insa, eu m-am gandit la o actiune indreptata atat impotriva CNPP cat si casei teritoriale de pensii care sa aiba doua capete principale de cerere: unul impotriva CNPP pentru refuz nejustificat, iar al doilea impotriva casei de pensii pentru contestare decizie de pensie. Oricum, pana la primul termen al cauzei veti primi raspuns la contestatie, asa ca nu se pune problema exceptiei prematuritatii, iar casa de pensii ar trebui sa stie ca nu mai poate invoca o asemenea exceptie daca a trecut termenul legal de solutionare a cererii.

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca sau contencios administrativ? OLGAS OLGAS In baza unui certificat de handicap vizual ( de navazator) am dreptul la pensie de limita de varsta. Am depus cerere cu nr de inregistrare la casa de pensii, ... (vezi toată discuția)
Comisia centrala de contestatii nu a raspuns la contestatia mea impotriva deciziei de pensie cris_kiri cris_kiri Buna ziua! Ma numesc Cristina si va scriu in numele mamei mele. Anul trecut in luna ianuarie si-a depus dosarul in vederea pensionarii pentru limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Legea 172 2016 maryyus1 maryyus1 buna seara!!!! Tatal meu a lucrat ca electrician incadrat la grupa a 2 de munca. cand a depus dosarul de pensionare in anul 2015 cu adeverinte de la locul ... (vezi toată discuția)